Završna prezentacija i dvodnevna radionica “Čista rijeka Bosna”

cista rijeka bosna33

Završnica višemjesečnog programa “Čista rijeka Bosna” održana je u protekla dva dana na prostoru turističkog etno-naselja Kotromanićevo kod Doboja.

Dvodnevna radionica održana je radi unaprjeđenja i nastavka projekta za atraktivniji i čistiji sliv rijeke Bosne uspostavljanjem akcione grupe i dogovora nastavka projektnih aktivnosti u narednoj, 2019.

U tom višemjesečnom projektu, kojim rukovodi organizacija za razvoj turizma regije Doboj “Rotor” uz glavnog partnera Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, uključeni su gradovi i općine u slivu Bosne, od izvora ka ušću, i to: Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Projekt je započet na Svjetski dan voda 22. marta, a finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”. Cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu.

Tokom trajanja kampanje su održane promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, edukacije osnovaca, promocije eko-filmova, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu – M17 – u slivu rijeke Bosne.

Akteri projekta dogovorili su da, nakon prestanka stranog finansiranja projekta, i u narednoj godini nastave aktivnosti o čemu je pripremljen i poseban Memorandum o razumijevanju i saradnji, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.