Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri etape

Završne pripreme za 18. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica

maraton bihac srebrenica (1)

Predstavnik bosanskohercegovačkog biciklističkog kluba u Beču Esad Bukarić već treću godinu biciklom vozi do Bihaća, gdje se priključuje ostalim učesnicima maratona do Srebrenice

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić ugostio je danas organizatore i neke od prijavljenih učesnika 18. biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, koji starta sutra u osam sati ujutro s Gradskog trga u Bihaću.

– Naša obaveza je da podržimo i pomognemo ovakav način odavanja poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici. Danas sam ugostio naše ljude koji žive i rade u Švicarskoj i Austriji i njihove prijatelje, koji već nekoliko godina biciklom dolaze u Bihać i nastavljaju prema Srebrenici. Posebno smo ponosni što više od 500 biciklista, planinara, maratonaca i motorista iz ovog kantona i ove godine ide u Srebrenicu, kako bismo zajedno i dostojanstveno iskazali poštovanje žrtvama, te saosjećanje sa članovima njihovih porodica – kazao je kantonalni premijer Ružnić.

Predstavnik bosanskohercegovačkog biciklističkog kluba u Beču Esad Bukarić već treću godinu biciklom vozi do Bihaća, gdje se priključuje ostalim učesnicima maratona do Srebrenice.

– Ovaj biciklistički maraton je nekako naša početna priča, on nas je okupio i spojio. Dolazimo već tri godine iz Beča, a ove godine nas je stiglo 15. To je nekako postala naša obaveza, naš skromni doprinos čuvanju sjećanja na nevine žrtve – naveo je Bukarić.

Za ovogodišnji biciklistički maraton Bihać – Srebrenica prijavljeno je oko 300 učesnika iz više evropskih zemalja.

– Učesnici nam stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te Austrije, Švicarske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Turske. Imat ćemo i po tri generacije učesnika iz jedne porodice, odnosno djeda, sina i unuka. To je također jedan od razloga zašto već 18. put relacijom od oko 500 kilometara pronosimo parolu “da se nikada ne zaboravi i ne ponovi” – riječi su organizatora Ermina Lipovića iz Kluba ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća.

Biciklisti će voziti u tri etape, Bihać – Jajce, Jajce – Sarajevo i Sarajevo – Srebrenica, a njihov dolazak u Memorijalni centar Potočari očekuje se u nedjelju, 10. jula.