Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završni radovi na izgradnji Doma oslobodilaca na Žuči

dom zuc0

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka obišli su sa saradnicima Dom oslobodilaca na Žuči, čija se izgradnja privodi kraju i lokalitet Golog brda, gdje je planirana rekonstrukcije tranšea i rovova.

Dom oslobodilaca ulazna je kapija za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda, lokalitetu gdje su se tokom agresije na našu zemlju vodile žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Trenutno se izvode zanatski radovi unutar samog objekta, a u narednom periodu radit će se priključci na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, što će iziskivati dodatna novčana sredstva, koja bi trebala biti osigurana rebalansom budžeta, tako da se očekuje da do kraja godine objekat bude spraman za otvaranje.

Efendić je rekao da su imali želju i potrebu da na Žuči naprave nešto, gdje će domaći i strani turisti i svi drugi koje to zanima, imati osnovne informacije o tome šta se dešavalo u ratnim godinama na ovome najvažnijem ratištu, gdje su izvojevane pobjede nad agresorom.

Gradonačelnik Skaka ističe da je taj projekt od velikog zanačaja, kako zbog historije i agresije na našu zemlju u periodu od 1992. do 1995., tako i zbog toga što će takvim projektom biti obogaćena turistička ponuda u Sarajevu.

Osim restorana, u kojem će se nalaziti ugostiteljski dio sadržaja za sve posjetioce koji dođu ovdje bit će osiguran i parking. U objektu će biti smješten i muzejski dio sadržaja, što je dio saradnje sa JU Muzej Sarajeva. Muzejska postavka bit će pripremljena u saradnji s Drugom viteškom i Prvom slavnom brigadom, koje su tu izvojevale najveće pobjede. Jedan dio Doma imat će i smještajne kapacitete, što će omogućiti planinarenje.

Planirano je i da budu obilježene planinarske staze duž cijelog platoa Žuči, kako bi se povezale sa lokacijama na kojima su ginuli branioci.

Na lokalitetu na kojem će biti vršena rekonstrukcija tranšea i rovova Federalna uprava civilne zaštite, u saradnji s Općinom Novi Grad, radi na deminiranju površine 16.000 metara kvadratnih prostora, saopćeno je iz Općine.