Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog bolesti kvrgave kože goveda pojačane kontrole prometa životinja

BiH

krave

Nakon obavještenja o pojavi bolesti kvrgave kože goveda u Srbiji i Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS), u saradnji sa Inspektoratom RS-a, pojačalo je kontrole prometa životinja u pograničnom i unutrašnjem prometu u koje su uključeni veterinarska inspekcija i policija.

Također, intenzvirana je kontrola kretanja goveda i sprečavanje unosa goveda nepoznatog zdravstvenog statusa u stado/štalu, navode iz entitetske vlade, koja je danas razmatra Informaciju o aktivnostima na prevenciji pojave bolesti kvrgave kože krava.

Kako preciziraju, u BiH do danas nije prijavljen nijedan pozitivan slučaj ove bolesti goveda.

S ciljem preventivnog djelovanja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je obavijestilo sve jedinice lokalne samouprave o mogućoj pojavi ove bolesti te ih pozvalo i da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu aktivnosti za pripremu suzbijanja ove bolesti u slučaju njene pojave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a obavješteno je da u skladu sa svojim nadležnostima preduzme aktivnosti u vidu pojačane policijske kontrole prometa goveda.

Za stanovništvo je pripremljen i informativni letak o bolesti kvrgave kože, kao i upustvo za doktore veterinarske medicine i za vlasnike životinja, te je pripremljen Plan upravljanja kriznim situacijama u slučaju pojave bolesti kvrgave kože sa utvrđenim mjerama, nosiocima aktivnosti i nadzorom.