Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Nakaš

Zbog čega pandemija ne jenjava u BiH?

Sarajevo: Trijaža pacijenata koji ulaze u Dom zdravlja
04.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trijaza pacijenata koji zele uci u Dom zdravlja u Vrazovoj ulici. U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrirano 377 osoba zarazenih koronavirusom, a od toga je u Kantonu Sarajevo 157. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Znači da ozbiljnost pristupa ovom problemu treba da se podigne na što veću razinu, odnosno, na državnu razinu”, rekao je Nakaš

Nimalo ohrabrujući podaci nakon sedam mjeseci od početka pandemije u Bosni i Hercegovini – 20 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Bosni i Hercegovini prijavljeno je u protekla 24 sata, što je najviše do sada.

Novozaražene i dalje brojimo sa tri cifre – 293 slučaja u cijeloj zemlji.

Gost emisije Federacija danas ovim povodom bio je infektolog Bakir Nakaš, koji je pokušao objasniti zašto pandemija ne jenjava u BiH.

“Svi smo očekivali da ćemo u ljetnom periodu imati pad broja zaraženih, a samim tim i pad broja umrlih. Nažalost, to se nije desilo i virus je proveo ono što je vjerovatno u njegovom patofiziološko mehanizmu i u odnosu sa prirodom. Sada, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, bilježimo ekstremne brojeve. Znači da ozbiljnost pristupa ovom problemu treba da se podigne na što veću razinu, odnosno, na državnu razinu”, rekao je Nakaš, te dodao:

“Nažalost, veliki broj zaraženih u BiH vodi nas ka tome da neće biti linearni rast, nego eksponencijalni. Nedostaje nam ozbiljnost na visokom niovu, i ukoliko se nastavimo ponašati ovako na svim nivoima, vjerovatno ćemo imati španski i italijanski scenario. Što ja ne bih volio, a pogotovo jer nam ususret dolazi sezonska gripa, H1N1 gripa, koje imaju gotovu identičnu kliničku sliku kao covid-infekcije. Tako da će zdravstveni radnici imati problem u dijagnosticiranju koji od virusa je zarazio pacijenta. Na taj način ćemo imati veliki broj oboljelih, a samim tim i umrlih, rekao je, između ostalog, Nakaš.

Kompletno gostovanje Nakaša na FTV pogledajte u priloženom videu.

https://www.facebook.com/federalna/posts/3935928349755937