Atmosfera linča u Banjaluci

Zbog čega se pojedinci ne osjećaju sigurno u Banjaluci

pravda za davida

Ne samo što mladi iz BiH odlaze u potrazi za boljim životom, već je sve više onih kojima je ugrožena bezbjednost i koji strahuju za svoj život. Nekoliko njih napustilo je Banjaluku

Osim ekonomskih razloga za iseljavanje iz Bosne i Hercegovine, političko-bezbjednosni su posljednjih mjeseci preuzeli primat. Srđan Šušnica, kulturolog i pravnik napustio je Banjaluku iz kako je rekao, bezbjednosnih razloga, zbog prijetnji koje je dobijao, što je potvrdio njegov pravnik. Prijetnje dobija i Dragan Bursać. BiH je napustio i poslanik opozicionog PDP-a, Draško Stanivuković, nakon što mu je razbijen automobil ispred porodične kuće. Izvan BiH nalazi se i Davor Dragičević, takođe iz bezbjednosnih razloga i kako je rekao straha za život, jer samo traži da se otkriju krivci za ubistvo njegovog sina Davida. Zato ne može da se vrati u Banjaluku, piše Deutsche Welle.

Odbor NSRS o bezbjednosti

Zbog prijetnji Stanivukoviću u srijedu (20.2.) će biti održana i sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati ovo pitanje, ali zbog sastava odbora teško da se mogu očekivati neki konkretni potezi. Politički analitičar Tanja Topić kaže da se stekao utisak da kod građana preovladava osjećaj lošeg bezbjednosnog stanja a da je tome doprinijela striktna primjena Zakona o slobodi organizovanja i kretanja.

„Mislim da su osnovna prava građana na slobodno mišljenje i kretanje ograničena i to je ono što doprinosi osjećaju da se jedan dio građana, među njima i neki istaknuti aktivisti i pojedinci, ne osjeća bezbjedno u Banjaluci“, kaže Topić.

Poslanik PDP-a, Jelena Trivić očekuje da se Odbor za bezbjednost sutra ozbiljno posveti ovom pitanju s obzirom na sve učestalije napade ali i klimu koja je stvorena posljednjih mjeseci, gdje su kako kaže narušena osnovna prava građana, samo zato što drugačije misle.

Neriješena ubistva, politički progoni

„Ovo što se sada dešava na primjeru Stanivukovića je odraz stanja i atmosfere u kojoj živimo a to je atmosfera linča prema svakome ko drugačije misli. Neprihvatljivo je da se bilo kome a pogotovo narodnom poslaniku razbija auto a da se onda stvari okreću i od njega pravi napadač i nasilnik. Generiše se takva atmosfera da mu i treba to što mu se desilo a ne radi se ništa da se otkriju krivci. Zato tražimo od MUP-a (Ministarstvo unutrašnjih poslova) da što prije riješe ovaj slučaj“, kaže Trivić navodeći da je nebitno u koje svrhe neko koristi svoju ustavnu mogućnost, kako se to želi predstaviti, da izražava nezadovoljstvo protiv vršioca vlasti.

Stanivuković je u Narodnoj skupštini, samo nekoliko časova nakon što mu je razbijen automobil rekao da je njegovom saradniku Ivanu Begiću prijećeno smrću od strane jednog inspektora u Policijskoj stanici u Banjaluci.

„Mom prijatelju se u policijskoj stanici prijetilo smrću. I ovdje staje demokratija i počinje smrt ovom stanovništvu. Imam snimljeno, rekao je – reći ću da si pao na stepenice a ti poslije dokazuj“, rekao je Stanivuković na sjednici prošle sedmice.

MUP najavljuje krivične prijave

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske negiralo je ove navode i najavilo krivične prijave.

„Policijska uprava Banjaluka podnijeće Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Draška Stanivukovića i Ivana Begića za krivično djelo Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje član 155 Krivičnog zakonika RS“.

U saopštenju iz MUP-a RS-a tvrde da je Begić 12. februara bio u policijskoj stanici Centar zajedno sa Goranom Stanivukovićem, ocem Draška Stanivukovića u svrhu uzimanja izjave na okolnosti krivičnog djela “Oštećenje tuđe” stvari gdje je odbio dati izjavu i odbio poligrafsko testiranje o čemu, kako tvrde, postoji i službena zabilješka, te da je izjavu dao tek 13. februara nakon službenog poziva za saslušanje. Takođe, u saopštenju negiraju i da su na snimku sa tog saslušanja upućene prijetnje smrću, ali da se čuje bahato i neprofesionalno ponašanje policijskog službenika.

“O cijelom slučaju obaviještena je i Unutrašnja kontrola Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS-a, a protiv policijskog službenika PU Banjaluka, čiji glas se može raspoznati na spornom snimku, biće pokrenut disciplinski postupak”, navode iz MUP-a.

Crvena linija

Nesporni su propusti u radu policije, što je u nekoliko navrata iznio i sam MUP, uključujući i propuste kada je riječ o slučaju Davida Dragičevića, čiji se otac takođe nalazi van BiH, zbog kako tvrdi ugrožene bezbjednosti. Iz policije nezvanično kažu da se ovdje ne radi o izdvojenom slučaju već o standardno loše vođenim istragama, koje su u slučaju ubistva Davida Dragičevića samo isplivali na površinu.

„Ključ je u potpuno izbugubljenom povjerenju u institucije sistema, da nismo svi jednaki pred zakonom, pa se upravo to nepovjerenje kod pojedinaca koristi i za malo više dramaturškog zapleta. Zbog toga je i nama posmatračima i ljudima koji analiziraju te prilike, veoma teško razdvojiti tu crvenu linu. Na jednoj strani se ne smije ignorisati i relativizovati taj osjećaj straha a na drugoj strani, imamo taj povišeni dramaturški momenat“, zaključuje Topić.