Zbog guste magle i opasnosti od odrona nužna oprezna vožnja

BiH

saobraćaj magla

Na putevima u Bosne i Hercegovine ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog mjestimično guste magle skreće se pažnja na magistralne puteve: M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), M-15 Priluka-Glamoč-Mlinište, M-5 Travnik-Lašva i M-16 Livno-Kamensko, kao i na puteve na sjeveru BiH, uz rijeku Savu, te šire područje Tuzle, Živinica, Gruda, Žepča, Goražda i Zenice.
Usljed porasta temperature i otapanja snijega, kao i novih padavina, povećana je opasnost od odrona, pa iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) vozačima savjetuju oprezniju vožnju.

Izdvajaju magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar-Doljani, M-14.2 Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, M-5 Nević Polje-Kaonik i M-18 Sarajevo-Foča, kao i regionalni put R-413 Travnik-Karanovac.

Zbog čestih saobraćajnih nezgoda i učestalih odrona, ne preporučuje se kretanje magistralnim putem M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači ovu dionicu, navode iz BIHAMK-a, koriste na vlastitu odgovornost, a alternativni pravac je R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana povremeno saobraća usporeno.