TI BIH

Zbog izbornih neregularnosti proslijedili prijave nadležnim izbornim komisijama

glasanje

CIK-u su proslijeđene i prijave pristigle od pet građana, u kojima se navodi da je dan prije izbora na njih vršen pritisak putem SMS poruka, kojima se pozivaju da izađu na izbore i podrže Socijalističku partiju Srpske SPS

Tokom izbora u Bosni i Hercegovini Transparency International u BIH (TI BIH) zaprimio je brojne prijave građana koji su se žalili na izborne neregularnosti, a informacije o tome proslijeđene su nadležnim izbornim komisijama.

Na jednom biračkom mjestu u općini Centar Sarajevo, na ulazu gdje su birači čekali red za glasanje stajala je promotivna brošura Općine Centar pod naslovom „Djela govore“ a koji promoviše načelnika Nedžada Ajnadžića. Prijava je uz fotografiju proslijeđena Općinskoj izbornoj komisiji, jer je Izbornim zakonom BIH zabranjeno na biračkom mjestu i u njegovoj okolini izlagati bilo kakve materijale s ciljem uticaja na birače.

Gradskoj izbornoj komisiji Banja Luka proslijeđen je slučaj gdje je SNSD izložio reklamni transparent na prikolici preko puta jednog glasačkog mjesta, što je zabranjeno Izbornim zakonom. Na transperentu su promovisani kandidati SNSD-a za gradonačelnika i za odbornike.

CIK-u su proslijeđene i prijave pristigle od pet građana, u kojima se navodi da je dan prije izbora na njih vršen pritisak putem SMS poruka, kojima se pozivaju da izađu na izbore i podrže Socijalističku partiju Srpske SPS.

Zabilježeni su i brojni slučajevi kršenja izborne tišine, jer se veliki broj kandidata oglašavao na društvenim mrežama i u ovom periodu. Još u petak pojedine fejsbuk stranice koje otvoreno promovišu SNSD dijelile su navodna istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju ubjedljivu prednost ove partije u Banjaluci i time prekršile pravilo o zabrani objavljivanja anketa i istraživanja 48 sata prije otvaranja biračkih mjesta.

Takođe na adresu TI BIH putem aplikacije Reflektor i drugih kanala za prijavu korupcije stigle su i prijave građana koji su na dan izbora otkrili da su protiv svoje volje prijavljeni za glasanje iz inostranstva. Mnogi od njih su tek na dan izbora saznali da su prijavljeni za glasanje izvan BIH a da će se ovo dogoditi zbog manjkavosti zakona TI BIH je već nekoliko puta upozoravao nadležne institucije. Izdvajamo slučaj iz Banjaluke gdje je jedan od građana 6.10. na web stranici CIK-a dobio potvrdu da glasa na svom redovnom biračkom mjestu a onda na dan izbora saznao da je prijavljen za glasanje iz inostranstva. Slučaj je sa dokazima proslijeđen CIK-u jer je birač dobio potvrdu samo dva dana prije zaključenja biračkog spiska a u međuvremenu je prijavljen za glasanje izvan BIH.