FHMZ

Zbog jakih udara vjetra na snazi meteoalarm u cijeloj BiH

nevrijeme vjetar sarajevo – face (2)
FOTO: Ilustracija

U Bosni i Hercegovini je oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne

Zbog jakih, a ponegdje i olujnih udara vjetra na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine na snazi je meteoalarm, a u pojedinim regijama zemlje i dodatni meteoalarm zbog obilnijih padavina u vidu kiše, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području regije Banja Luka očekuje se jak do olujni vjetar, sa udarima većim od 60 kilometara na sat, a u višim predjelima i većim od 70 kilometara na sat.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.
Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući” stoji u upozorenju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Također, na banjalučkom području očekuje se i oko 20 milimetara kiše u zapadnim dijelovima regije tokom predstojeća 24 sata.

Na području bihaćke regije također se očekuje jak do olujni vjetar sa udarima od 50 do 70 kilometara na sat, a na fočanskom i višegradskom području udari vjetra bit će od 50 do 60 kilometara na sat.

Jak, olujni vjetar prognozira se i za trebinjsku regiju i to sa udarima od 50 do 60 kilometara na sat, s tim što se na tom području očekuje i oko 20 do 30 milimetara kiše tokom predstojeća 24 sata.

Istovremeno na livanjskom području očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i padavine. Očekivana količina padavina bit će između 30 i 50 litara po metru kvadratnom. I na sarajevskom i tuzlanskom području očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i na prijedorskom području gdje će biti iznad 40 kilometara na sat.

Na području mostarske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 50 kilometara na sat, dok će se očekivane količine padavina na sjeveru Hercegovine kretati između 30 i 50 litara po metru kvadratnom.

Inače, u Bosni i Hercegovini je oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne.

Temperature zraka u sedam sati iznosila je Bjelašnica 1, Ivan-sedlo i Zenica 6, Livno 7, Mostar i Široki Brijeg 8, Bugojno, Grude i Sarajevo 10, Gradačac 11, Bihać 12, Sanski Most 13 i Neum 14 stepeni Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 936 hPa, za 8 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u većem dijelu naše zemlje preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina na sjeveru Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, sa jakim do olujnim udarima južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 14, u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne do 17 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša je moguća tokom dana ili u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 12 stepeni Celzijusa.