Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog još jedne najavljene sjednice, HDZ-HNS tražio pauzu

BiH

federalni_parlament6

Na zahtjev poslaničkog kluba HDZ-HNS, na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u toku je pauza, zatražena nakon što su poslanici službeno obaviješteni da bi danas u 15 sati trebalo održati još jednu, također vanrednu sjednicu, u čijem je predloženom dnevnom redu Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovaj zakon su po hitnom postupku predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Šef Kluba HDZ-HNS Jozo Bagarić, zatraživši pauzu uime tog kluba, negodovao je što su poziv za drugu današnju sjednicu poslanici dobili tek dva i po sata prije njenog najavljenog početka.

Pauzu je predsjedavajući Doma Edin Mušić proglasio u momentu kad je na aktuelnoj sjednici razmatran predloženi federalni zakon o liječenju neplodonosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Gotovo svi poslanički klubovi već su se deklarativno izjasnili da će podržati taj zakon mada je SDP naglasio da će to učiniti samo zbog toga što mnogi parovi koji pate od steriliteta već dugo željno iščekuju njegovo donošenje.

Inače je, po mišljenju SDP-a, zakon veoma manjkav pošto ne dozvoljava i heterolognu umjetnu oplodnju, odnosno postupak u kojem se oplodnja zasniva na dobivanju spermija ili jajnih stanica od drugih donatora, a ne samo od parova koji žive u zajednici, bračnoj ili vanbračnoj, kako propisuje predloženi zakon.

SDP je u dosadašnjem mandatu Federalnog parlamenta bezuspješno predlagao zakon koji bi dozvolio i heterolognu oplodnuju te po tvrdnjama poslanika ove stranke, najavljivao i druge povoljnosti u odnosu na akt koji je trenutno u proceduri.