poražavajući podaci

Zbog kockanja stotinu porodica u Mostaru dužno 10 miliona KM

kladionica-800×559

U početku sve izgleda bezazleno, kao zabava, kao nešto što se može kontrolisati, no kako ističe Romić, jedan broj lakovjernih sklizne u problematično i patološko kockanje.

Ne postoji službeni registar, ali se pretpostavlja da je najmanje 50.000 ljudi u Bosni i Hercegovini ovisno o kockanju, što je više nego zabrinjavajuća brojka koja vlastodršce i ne zabrinjava puno, jer kladionice i kasina u većini gradova imaju veći profit od budžeta grada.

”Mnogi ne shvaćaju da je problem kockanja takav da onaj novac koji se potroši i šteta koja se napravi, a koja se često ne može mjeriti novcem, a ogleda se u raspadu obitelji, u uništenju pojedinca i društva u cjelini”, rekao je to za N1 Marko Romić, psihoaterapeut iz Mostara i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki KLOK, koji svakodnevno svjedoči pričama poput Marijine koja je zbog kocke izgubila i brak sa ovisnikom.

U početku sve izgleda bezazleno, kao zabava, kao nešto što se može kontrolisati, no kako ističe Romić, jedan broj lakovjernih sklizne u problematično i patološko kockanje.

”Taj trenutak nije uvijek lako prepoznati, Onaj koji kocka on to krije. Dječaci kriju od svojih roditelja da to rade, kako odrastaju, problem postaje veći, ali oni to i dalje kriju. Žalosno je da kad neko u porodici to sazna, kriju od ostalih članova porodice i to je posebno žalosno i tu se izgubi dosta godine”, rekao je Romić.

Istaknuo je kako svako stoti kockar dolazi, tj. odlučuje da će se liječiti.

”To nije njegova samovoljna odluka, nego odluka pod pritiskom razvoda, dugova, izbacivanja iz obitelji i slično”, rekao je i istaknuo kako danas oko 100 porodica u Mostaru duguje deset miliona KM.

Emisiju N1 možete pogledati na ovom LINKU.