Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banovići

Zbog političkih prepucavanja u pitanje došla isplata EU pomoći za 1.555 domaćinstava

banovići
FOTO: BHRT

Održaće sjednicu u ponedjeljak kako bi pokušali postići dogovor i održali sjednicu Vijeća naredne sedmice te na njoj konačno usvojili Odluku o privremenom finansiranju

Duboke političke podjele u opštinskom Vijeću Banovića spriječile su donošenje odluke o privremenom finansiranju Opštine. Čelnici opštinske administracije poručuju da će pronaći izlaz iz finansijske blokade Opštine, kao i da će hiljadu 550 porodica dobiti sredstva koje je Evropska unija dala našoj zemlji kao pomoć za energetski siromašna domaćinstva.

Vijećnici su bili upozoreni da bi isplata ove pomoći mogla biti upitna bez usvajanja Odluke o privremenom finansiranju, ali je politički inat nadvladao.

Pojednostavljeno kazano, sjednica Opštinskog vijeća Banovići bila je pokušaj većinskog bloka, kojeg predvodi PDA, da smijeni rukovodstvo Vijeća, koje drži SDA, koja to nije dozvolila. Sjednica je prekinuta i tako nije donijeta ni ključna Odluka o privremenom finansiranju Opštine, javlja BHRT.

Imaju dilemu!?

Sada je Opština u finansijskoj blokadi i građani će snositi posljedice.

U opštinskoj administraciji sada pokušavaju naći izlaz iz finansijske blokade i način da podijele 663.000 KM evropske pomoći za 1.555 domaćinstava ove opštine.

“Mi imamo dilemu tu, možemo li isplaćivati stare obaveze ili ne, i mi ćemo sad uputiti i tražiti mišljenje federalnog Ministarstva finansija, koje je kreator svih ovih zakona, i onda ćemo nastaviti dalje“, kaže Nefija Džafić, pomoćnik načelnika Banovića za budžet i finansije.

“Ja, kao odgovoran čovjek ću učiniti sve da omogućim da korisnici, prije svega ove pomoći EU, njih 1.555 domaćinstava u narednoj sedmici dobije ta sredstva. Ukoliko se ne urazume vijećnici OV ja ću, evo tražimo način, tražimo moduse, ja ću vjerovatno biti prisiljen da proglasim Odluku o privremenom finansiranju“, ističe Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Lider vijećnika PDA u Opštinskom vijeću krivicu za neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju prebacuje na SDA. On tvrdi da SDA opstruira implementaciju volje većine u Opštinskom vijeću i ne vidim ogućnost da se stvari promijene prije oktobarskih izbora.

Trebaju mlađi

“Mislim da treba da se uključi što više mlađih ljudi u politiku kako bi zamijenili one ljude koji ne mogu da razgovaraju i da nađu kompromis kada je u pitanju… A mislim da će trebati vremena da se poprave ove stvari u opštini Banovići i da treba na tome raditi“, kaže Sifet Ikanović, vijećnik PDA u SO Banovići.

Kolegij OV Banovići održaće sjednicu u ponedjeljak kako bi pokušali postići dogovor i održali sjednicu Vijeća naredne sedmice te na njoj konačno usvojili Odluku o privremenom finansiranju.