Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog ruskog “njet” bh. privreda gubi najmanje 50 miliona KM!

maline

Poljoprivredni proizvođači iz BiH bi mogli izgubiti više od 50 miliona maraka ukoliko zabrana uvoza voća i povrća koju je Rusija uvela za BiH potraje do kraja godine, pokazuju procjene Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Kako su naveli, direktne štete bi mogle iznositi do 50 miliona maraka, dok bi indirektne štete zbog gubljenja ruskog tržišta mogle biti mnogo veće. Inače, ni u petak se nije stišavala bura nakon odluke Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne službe “Roseljhoznadzor”, koja je u četvrtak uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, ali i sumnji na reeksport voća i povrća koje se u BiH uvozi iz EU i nakon prepakivanja plasira na rusko tržište.

Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH uputila je u petak, po nalogu Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zahtjev za hitan dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, kako bi se uvjerili u funkcionisanje fitosanitarnog sistema u BiH i u obim proizvodnje voća i povrća.

“Zatražili smo hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, imajući u vidu da je ova zabrana došla iznenada i da već postoji značajan broj pošiljaka koje su pripremljene za otpremu”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je Uprava pismom od 13. juna obavijestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali da Rusi u svom dopisu nisu predložili bilo kakve termine dolaska. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da čine sve da se prevaziđe trenutna situacija s Rusijom.

“Činjenica je da ruska strana ukazuje na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u prvoj polovini 2016. i ukazuju na nedostatak fitosanitarnog nadzora. Kada je u pitanju reeksport, i to je jedna od tema koja će doći na dnevni red. Jasno je da je u prvih šest mjeseci 2016. izvoz u Rusiju veći i za 50 odsto, posebno jabuka, krušaka i drugih proizvoda iz BiH”, rekao je Šarović.

Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem STK BiH, rekao je da ukoliko bi ta zabrana potrajala do kraja ove godine, to bi značajno ugrozilo agrarni sektor u BiH, posebno kada je riječ o voću i povrću.

“Očekujem da će resorno ministarstvo vrlo brzo postići dogovor. Bila bi velika šteta da sada izgubimo to tržište, posebno kada je riječ o agroindustrijskom sektoru i bio bi to za nas veliki udarac, jer imamo i problem izvoza u EU zbog adaptacije SSP-a”, rekao je Tošić i dodao da procjene STK BiH govore da bi direktne štete zbog ove zabrane mogle da se kreću do 50 miliona maraka, a indirektne mnogo više.

Boris Tadić, konsultant u Udruženju “Razvojni centar – Argonet”, kazao je da se proizvođači sada nalaze u punoj sezoni berbe šljive, kruške, lubenice, paradajza, paprike, koji je trebalo da idu na rusko tržište. Dodao je da je zabrana izvoza došla u najgorem mogućem trenutku, te ako potraje duže od sedam dana, biće veoma nepovoljno po domaće proizvođače i izvoznike.

“Samo dva-tri izvoznika s kojima sarađujemo dnevno šalju pet do šest šlepera voća i povrća za Rusiju, a gdje su svi ostali”, rekao je Tadić i dodao da to dovoljno govori o štetama koje će pretrpjeti. Precizirao je da vrijednost samo jednog šlepera kruške santa marija, koja se trenutno bere i koja je trebalo da ide za Rusiju, iznosi oko 23.000 maraka, bez prevoza.

Tadić je naglasio da se obustava izvoza u Rusiju, pored toga što se dešava u jeku berbe, dešava i u trenutku kada je otežan i izvoz u zemlje Evropske unije. “U zemlje CEFTA se ne možemo pouzdati, jer Srbija i Makedonija proizvode i više nego mi. Dakle, ovo se mora riješiti u roku od sedam dana, ili ćemo izaći na proteste”, upozorio je Tadić.

Nenad Šibarević, poljoprivredni proizvođač i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Piskavica, rekao je da će se zbog ove zabrane, ukoliko ona potraje, pojaviti višak poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno voća.

“Na taj višak će uticati i uvoz iz EU u BiH. Svi ti elementi će poljoprivrednike dovesti u vrlo težak socijalni položaj. Mislim da Ministarstvo poljoprivrede RS mora hitno reagovati formiranjem republičkog fonda za pomoć poljoprivrednim proizvođačima po ugledu na zemlje okruženja, kada je Rusija njima zatvorila tržište”, rekao je on.