Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca, osuđenog za ubistva u Štrpcima

visi sud u beogradu
Foto: BIRN BiH
Viši sud u Beogradu

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti. Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni

Viši sud u Beogradu donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca, kojem se sudilo za učešće u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine.

Kako su naveli iz Višeg suda u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine je 5. marta donijelo rješenje kojim je u odnosu na Jovana Lipovca obustavljen postupak, usljed smrti optuženog, saznaje Detektor.

Ranije su iz ovog suda za Detektor kazali da je Lipovac bio prisutan na glavnom pretresu održanom 30. januara.

Lipovcu se sudilo skupa s Gojkom Lukićem, Duškom Vasiljevićem i Draganom Đekić zbog učešća u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993, koji su potom ubijeni, a Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu kojom su njih četvero osuđeni na ukupno 35 godina zatvora, te je obnovljeno suđenje trebalo početi krajem januara, ali je ročište odloženo.

Prvostepenom presudom su Gojko Lukić, Vasiljević i Lipovac bili osuđeni na po deset godina zatvora, a Đekić na pet godina.

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti. Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni.

Gojko Lukić, Vasiljević i Đekić se terete da su bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” pod vodstvom Milana Lukića, koji je pred Tribunalom u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima, dok je Lipovac bio vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme počinjenja zločina.

Krajem augusta prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika VRS-a osuđena na 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, dok je u odvojenom postupku Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora.