Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanje na putevima

Zbog snijega na ovim dionicama se saobraćaj teže odvija

tuzlanski kanton snijeg

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz

Niske temperature jutros pogoduju formiranju poledice, pa se vozači na svim putnim pravcima pozivaju na pojačan oprez. Posebna pažnja skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajaju se putni pravci: Novi Travnik- Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje- Prozor, Livno- Šujica- Kupres, Livno- Bosansko Grahovo, Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Snijega na kolovozu ima mjestimično i na putevima u blizini Tomislavgrada, kao i prema graničnim prijelazima Kamensko i Prisika.

U ostatku zemlje kolovozi su pretežno vlažni i klizavi. Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Posebnu pažnju posvetiti pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog većeg odrona na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (prevoj Rostovo), saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.