Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Zbog velike ofanzive na Halep stotine hiljada civila ostat će bez hrane

10/02/2016

Voditelj za UN-ove humanitarne operacije Stephen O'Brien zatražio je od Rusije da prekine bombardiranje Halepa u kojem bi stotine hiljada civila mogle ostati bez hrane, a od Turske da otvori svoju granicu izbjeglicama koji bježe iz toga grada.

“Prioritet i najbolji humanitarni odgovor je da bombardiranje prestane i da se granica otvori kako bi se propustili ljudi i hrana” za civile u okolini Halepa, rekao je novinarima O'Brien. “Sva bombardiranja moraju prestati”.

Stotine hiljada civila mogle bi ostati bez hrane ako vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada potpuno opkoli dijelove Alepa koje nadziru pobunjenici, rekao je UN i upozorio da prijeti novi izbjeglički egzodus.

Sirijske snage potpomognute zračnim udarima svoje saveznice Rusije počele su veliku ofanzivu na Halep, drugi najveći grad u Siriji koji je godinama podijeljen između vladinih snaga i pobunjenika.

Usprkos pozivima međunarodne zajednice Ankara drži zatvorenim granični prijelaz Oncupinar, jedini pristupačan prijelaz između sjevera pokrajine Halepa i Turske.

Broj blokiranih civila u jednom trenutku je iznosio 35.000, ali se broj mijenja jer su neki odustali od prolaska kroz Tursku i uputili se prema Idlibu, jugozapadno od Halepa, dodao je O'Brien. “U pokretu je velik broj ljudi”.

Odgovarajući na pitanje o nedavnom bombardiranju sirijske bolnice u kojoj pomažu Ljekari bez granica, Stephen O'Brien je “osudio sve napade i zračne udare na medicinske objekte i na medicinsko osoblje”.

Oko 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011., procijenila je krajem januara sirijska humanitarna organizacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.