Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog zagađenja zraka u Tuzli proglašena epizoda uzbune

tuzla-zagadjenost

U Tuzli je održana vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika i Gradskog štaba Civilne zaštite radi poduzimanja mjera zbog zagađenja zraka u gradu zbog kojeg je proglašena epizoda uzbune.

Gradska služba Civilne zaštite uputila je Termoelektrani Tuzla nalog da postupi u skladu s Planom djelovanja u slučajevima izuzetne zagađenosti, odnosno da na blokovima 3,4 i 5 pređe na korištenje uglja s nižim specifičnim sadržajem sumpora i pepela, a da potpuno zaustavi rad bloka 6.

Ove mjere se već poduzimaju, rekao je direktor Termoelektrane gradonačelniku koji ga je pozvao telefonom tokom vanredne sjednice.

U skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka Tuzlanskog kantona, Gradski štab civilne zaštite Tuzla preporučuje vozačima putničkih i teretnih motornih vozila da smanje korištenje vozila na najmanju moguću mjeru, a građanima da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje na nos i prekrivanje usta i nosa šalom ili maramom.

Ove preporuke se odnose na sve građane, posebno na rizične grupe kao što su trudnice, djeca, stariji, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa, oboljenjima srca itd.

Procjenjujući trenutnu situaciju, a u cilju poduzimanja i drugih mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima proglašenja epizode uzbune, Gradski štab Civilne zaštite traži od Kantonalne uprave Civilne zaštite da održi sjednicu Kantonalnog štaba i u skladu sa pomenutim Planom, putem svojih ministarstava poduzmu mjere iz njihove nadležnosti.

Putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona treba preispitati mogućnost obustave nastave u osnovnim i srednjim školama, a kantonalno ministarstvo zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo da se aktivno uključe u okviru njihovih nadležnosti jer je ozbiljno ugroženo zdravlje građana.

Ministarstavo unutrašnjih poslova treba da pojača kontrolu kretanja putničkih i teretnih motornih vozila, saopćeno je iz Press službe Grada Tuzla.