Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog zloupotreba u predmetu "Diploma"

Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu protiv Olega Čavke

oleg cavka

Čavka nikad nije donio naredbu o provođenju istrage zbog prodaje diploma u Širokom Brijegu i Srednjoj Bosni, a samoinicijativno, bez ikakvih osnova sumnje, naredio institucijama Republike Srpske da ponište diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. UDT tuži Čavku i zbog nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović. Državni tužilac Oleg Čavka već kažnjavan zbog uništavanja dokaza u krivičnim predmetima i hakiranja tuđih mailova

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao je tužbu protiv državnog tužioca Olega Čavke, saznaje Žurnal. Čavka je tužen zbog nezakonitog vođenja istrage u slučaju “Diploma”, te nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović. Disciplinska tužba dostavljena je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, a u narednim bi danima trebala biti formirana Disciplinska komisija koja će razmatrati ovaj slučaj.

Prema informacijama Žurnala, Oleg Čavka je tužen zato što je, bez formalne naredbe o provođenju istrage, počeo samoinicijativno da istražuje na koji način je direktor Obavještajne službe BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu. Državni tužilac je, naime, formirao spis na osnovu prijave Žurnala, a koja se isključivo odnosila na slučaj kupovine srednjoškolske diplome.

Osim toga, u Žurnalovim tekstovima  na osnovu kojih je tužilac Čavka formirao spis, detaljno su navedene informacije koje je SIPA, u saradnji sa OSA-om dostavila Tužilaštvu BiH, a u vezi sa prodajom diploma iza kojih stoji širokobriješka porodica Ševo, inače bliska HDZ-u BiH. Međutim, tužilac Čavka nije poduzeo nijednu konkretnu istražnu radnju protiv Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega. Naprotiv, on je istragu usmjerio prema direktoru Obavještajne službe BiH koja je SIPA-i dostavila prve informacije o prodaji diploma. Tokom istrage, Ured disciplinskog tužioca je utvrdio da je Oleg Čavka kompletnu istragu vodio proizvoljno, te da je upravo Tužilaštvo BiH izdalo naredbu Prosvjetnoj inspekciji Republike Srpske da provjeri isključivo diplomu direktora Obavještajne službe BiH, nakon čega su institucije Republike Srpske poništile diplomu Osmana Mehmedagića.

“Sve je to urađeno, iako formalna naredba o provođenju istrage nikad nije donesena”, kazao je izvor Žurnala iz Tužilaštva BiH.

Čavka je, saznajemo, predmet zaveo pod oznakom “KTA”. Prema Pravilniku o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, kojeg je 2017. godine usvojio VSTV, oznaku “KTA” nose predmeti u kojima uopće nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

“KTA – neodredivo krivično djelo ili počinilac, a ukazuje na protupravnu radnju”, navedeno je u članu 70 Pravilnika VSTV-a kojim se daju oznake predmetima.

Dakle, prema stavu Olega Čavke, u predmetu diploma se ne zna da li je uopće počinjeno krivično djelo niti koja ga je osoba počinila, iako je redakcija Žurnala dostavila snimak na kojem se jasno vidi kako Senad Pehlivan prodaje diplomu našoj novinarki.

I umjesto da istražuje konkretan slučaj i konkretnu prijavu, Čavka je saslušao novinarku Žurnala, pokušavajući od nje iznuditi iskaz da je materijale o nezakonitom izdavanju diploma dobila od direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.  Upravo nezakonito saslušavanje Azre Omerović jedna je od optužbi koje Olegu Čavki na teret stavlja Ured disciplinskog tužioca VSTV-a.

Oleg Čavka je, podsjećamo, već disciplinski kažnjavan. Zbog hakiranja maila bivšeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina i uništavanja materijalnih dokaza iz krivičnih istraga, Čavka je kažnjen samo umanjenjem plaće. Nekoliko godina kasnije, protiv Olega Čavke je otvorena krivična istraga zbog krađe mobilnih aparata iz predmeta. Utvrđeno je, naime, da je Čavka mobitele zaplijenjene u istrazi nosio kući u Brezu gdje ih je nezakonito pokušao vještačiti. Iako je Ured disciplinskog tužioca tražio od VSTV-a suspenziju Olega Čavke zbog donošenja naredbe o provođenju istrage, prijedlog je odbijen.

Nakon toga, Čavka se našao i pod istragom da je od Zijada Turkovića uzimao novac za zataškavanje određenih predmeta. I ta je istraga obustavljena. U februaru 2017. godine protiv Čavke je donesena naredba o provođenju istrage u predmetu Džoker, jer je dogovarao ishode krivičnog postupka protiv Zorana Popovića, Banjalučanina optuženog za organizovani kriminal. No, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić poduzela je sve da se i ovaj predmet zataška.

Čavka je u međuvremenu postao jedan od najbitnijih izvršilaca pravosudne grupacije okupljene oko Milana Tegeltije i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH – Gordane Tadić. Tako je upravo on zadužen predmetom SOA, u kojem je ucjenama ključnih svjedoka zataškao pokušaj hrvatskih obavještajaca da preko selefija u BiH isceniraju teroristički napad. Prije toga, Čavka je zadužen predmetom “diploma” koja je rezultirala donošenjem odluke institucija Repzblike Srpske da se direktoru Obavještajne sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću poništi diploma kako bi ga se izbacilo iz utrke za novi mandat.