Sjednica Kriznog štaba

ZDK traži 20-ak respiratora: Dolazi do zamora osoblja, a povećava se broj pacijenata

infektivni odjel_kbz (1)

Temeljem toga krenuli su u izmjenu kriznog plana, što daje mogućnost da se određeni pacijenti mogu zbrinuti i kod kuće, što bi moglo rasteretiti kapacitete bolnica

Zdravstenom sistemu Zeničko-dobojskog kantona značajno bi pomoglo 20-ak respiratora od 100 koliko je dobila Federacija Bosne i Hercegovine, smatra resorni kantonalni ministar Adnan Jupić.

– Po nekim parametrima 20 ili 25 respiratora bi trebalo da pripadne Zeničko-dobojskom kantonu. Mi smo izašli sa realnim zahtjevom da nam taj broj bude ustupljen – rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba koji je donio taj zaključak.

Podsjeća na dobru organizaciju ZDK-a tokom pandemije koronavirusa, navodeći da se i dalje uspješno bore sa novim virusom.

– Sistem funkcionira pet, šest mjeseci, ali polako dolazi do zamora zdravstvenog osoblja, materijalni resursi su oslabili, imamo i veći broj pacijenata koje naši kapaciteti vremenom neće moći zbrinjavati – naveo je Jupić.

Temeljem toga krenuli su u izmjenu kriznog plana, što daje mogućnost da se određeni pacijenti mogu zbrinuti i kod kuće, što bi moglo rasteretiti kapacitete bolnica.

– Svaka osoba koja bude imala potrebu za bolničkim tretmanom, imamo kapacitete, a izmjena je još jedna dodatna olakšavajuća okolnost koja će omogućiti da zadržimo primat u svijetu po rezultatima – dodao je Jupić.

U ZDK je aktivno 300 pacijenata, a oko 370 ljudi je ozdravilo.