Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Zdravko Čvorić pronađen u Nizozemskoj, optužen je zlostavljanje i silovanje tokom rata

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Navode optuže tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan sa mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza

Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjen u Nizozemskoj, državljanin Kraljevine Nizozemske, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika – rezervnog policajca SJB Zvornik postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je krajem jula 1992. godine, dok je obnašao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okolice, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je sa oružjem i uz prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. KZ-a SFRJ.

Navode optuže tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan sa mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.