Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjegunac iz hrvatske

Zdravko Mamić u BiH gradi svoje “dvore”, mještani tvrde: “Gdje se on pojavi, tu rastu pare”

mamic ravno

Najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa želi proširiti poslovno carstvo na područje udaljeno svega desetak kilometara od Dubrovnika

-Istina je da je nedavno Zdravko Mamić doslovce banuo ovdje u Ravno. Došao je i do Općine, ljubazno i spontano razgovarao s radnicima, koji su se s njim i fotografisali. Svi smo u Ravnome tek kasnije čuli da je navodno kupio neku parcelu na području, prva je o tome na svojem Facebook profilu nešto objavila ovdašnja političarka Stana Burić.

Ipak, nije istina da mu je parcelu prodala Općina Ravno. Nema ona velikih parcela za sportski centar i luksuzne vile, što se navodno planira graditi. Takvih vila na području općine već ima, ne samo na Ivanici poviše Dubrovnika. Takvu je parcelu mogao kupiti samo od nekog privatnog vlasnika koji je, znajući ovdašnje ljude, ostavio i sebi pristojnu parcelu za slične sadržaje koji će u susjedstvu Mamićevih dvora vrijediti neusporedivo više nego negdje na osami, piše Slobodna Dalmacija.

Uvjerava u to novinare sugovornik u mjesnoj betuli, gdje se po nepisanom pravilu najlakše i najbrže doznaju sve novosti. Doista: i mještani su o planovima gazde Dinama u egzilu doznali iz medija. Čuli su za njegove ambiciozne planove, a iz iskustva znaju da tamo gdje se Maminjo pojavi, tu pare same od sebe rastu…

Najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa želi proširiti poslovno carstvo na područje udaljeno svega desetak kilometara od Dubrovnika! No, projekt je još na čekanju zbog – HDZ-a?

Ne računajući Dubrovačko-neretvansku županiju, činjenica je da za Ravno ne znaju ni mnogi u Hrvatskoj, ali ni u Dalmaciji, kojoj to pitoreskno mjesto i općina gravitiraju. Mnogi od onih koji znaju za Ravno još su “opterećeni” starom predodžbom o mjestu sred krševite Hercegovine, u zapadnom dijelu kraškog Popova polja, kojim vijuga najduža evropska ponornica Trebišnjica.

– Mjesto je to iz kojeg iseljavanje nije počelo poslije Domovinskog rata, nego još davne 1976. godine, kada je ukinut čuveni “Ćiro”, odnosno uskotračna željeznička pruga. Nakon toga život se ubrzano gasio, mladi, i ne samo oni, krenuli su trbuhom za kruhom, plodna polja zarasla su u šikaru, staje su imale sve manje krava, koza i ovaca, nestajali su tradicionalni zanati. Općinska granica s Hrvatskom duga je 80 kilometara, a s kraja na kraj općine je 70 kilometara asfaltom preko Trebinja ili 40 kilometara gotovo neprohodnim makadamom. Treća je mogućnost asfaltirana biciklistička staza duga 45 kilometara, bivša trasa “Ćirine” štreke. Staza je izgrađena sredstvima fondova EU-a, proglašena je jednom od top četiri u Evropi na temelju više parametara, osobito ljepotama prirode kojom prolazi. Postala je jedna od najpoželjnijih staza, a tek slijedi uređenje odvojka Kijev Do – Belenići, koji je jednako lijep – rekao je Josip Raguž, pomoćnik načelnika općine Ravno za urbanizam i graditeljstvo.

Mještanin Teo Andrić je, također, komentarisao poslove Zdravka Mamića.

– Bio je tu jedan dan, nenajavljeno. Ali, značajan je još jedan projekt koji nema veze s njim: investitori su uspješni Hrvati iz Švedske i Švicarske koji su između Zavale i Čvaljine kupili teren za gradnju 40 urbanih villa u izvornom hercegovačkom stilu. Mnogo će uložiti, a radovi počinju već iduće godine. Računaju na bogatu klijentelu kojoj bi vile bile baza za dnevne izlete. Jer od Ravnog do Dubrovnika je 50 kilometara, do Mostara 80, do Stona 40, a do Crne Gore manje od 100 kilometara. Ideja im je pet navedenih dnevnih izleta, dok bi dva dana uživali u ljepotama ovoga kraja. To je još jedan dokaz da u Ravnom ima uvjeta i mogućnosti za povratak i život – uvjeren je Andrić.