sastanak inz sa muftijom

Zdravlje korisnika kurbanskog mesa prioritet svih u procesu klanja kurbana

sastanak_inz_muftija

Na sastanku je istaknuta činjenica da vodeći problem predstavljaju neprijavljeni, nekontrolirani, te zdravstveno nepraćeni kurbani, mjesta za klanje, kao i stihijsko i nepripremljeno odlučivanje o plasmanu kurbanskog mesa

Ove godine proces klanja kurbana, osim što meteorološki dolazi u nepovoljno doba visokih temperatura, sa sobom nosi i dodatno iskušenje globalne pandemije koronavirusa Covid-19, te svih pratećih problema i doze opreza koje ona nosi.

Tim povodom su predstavnici Muftijstva zeničkog i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) na sastanku razgovarali o pripremama i zdravstvenim aspektima klanja kurbana uoči predstojećeg velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Istaknuto je da su posebni izazovi ljetni mjeseci, zbog zdravstvenog aspekta klanja kurbana, pripremanja, obrade i skladištenja mesa, a da prioritet svih prioriteta aktera klanja kurbana, od dobavljača mesa, do osoba koje obavljaju klanje, pa do vjerske zajednice, mora biti zdravlje hrane i sigurnost ljudi koji kolju i konzumiraju ovo meso.

Sugerisana je potreba dodatne edukacije, infrastrukturnog i institucionalnog snaženja Islamske zajednice, s obzirom da je po važećoj pravnoj legislativi klanje kurbana odgovornost Islamske zajednice.

U tom segmentu, IZ u BiH poduzima mnoge korake, od organizovanog i zdravstveno kontrolisanog klanja kurbana, doniranja i distribucije mesa, do otkupa kožica i brige o animalnom otpadu, ali prostora za veću saradnju, brigu i oprez ima, pogotovo kad su u pitanju produkti klanja kurbana, odnosno zdravstveno sigurno skladištenje kurbanskog mesa.

Na sastanku je istaknuta činjenica da vodeći problem predstavljaju neprijavljeni, nekontrolirani, te zdravstveno nepraćeni kurbani, mjesta za klanje, kao i stihijsko i nepripremljeno odlučivanje o plasmanu kurbanskog mesa.

– Protekle godine i iskustvo, kao i incidentne situacije sa kojima IZ nema doticaja, ali se pripisuju samom činu klanja kurbana, a time i zajednici muslimana ukazuju nam na to da postoji potreba za više planiranja, kako kapaciteta, tako i brige da se svi segmenti, etape, ispoštuju i provedu po propisima, te da poštivanje svih tih etapa i propisa u stvari jedino i ispravno klanje kurbana – naglasio je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

Direktor INZ-a prim.dr. Senad Huseinagić je istakao da su šerijatski propisi klanja kurbana i kompletnog procesa identični higijenskim propisima u struci, kako propisima o dobrobiti životinja, tako i procesima postupanja sa mesom, te su sa aktuelnim propisima Evropske unije u potpunosti kompatibilni.

– INZ nudi najbolja stručna rješenja, onako kako to zahtijevaju higijenski propisi, a istovremeno i šerijatski propisi – kazao je Huseinagić.

U tom smislu je ostvarena saradnja i sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH, a svi zajedno, kako je zaključeno, nastoje podići svijest građana BIH koji klanje kurbana smatraju svojom obavezom i koji je provode, saopćeno je iz INZ-a.

inz