Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u mostaru

“Jedini nismo dobili 1080 KM”: Zdravstveni radnici izašli na ulice, traže uplatu jednokratne pomoći

l_c4313e0978d333ead6929aeeed399842

Zdravstveni radnici, koji smatraju da su diskriminirani u odnosu na druge budžetske korisnike za koje je novac osiguran u kantonalnom budžetu, na protest u Mostar stigli su iz Konjica, Čapljine, Neuma, Jablanice, Čitluka…

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prosvjedovali su u ponedjeljak ispred zgrade kantonalne Vlade jer nisu dobili 1.080 maraka jednokratne pomoći.

Zdravstveni radnici, koji smatraju da su diskriminirani u odnosu na druge budžetske korisnike za koje je novac osiguran u kantonalnom budžetu, na protest u Mostar stigli su iz Konjica, Čapljine, Neuma, Jablanice, Čitluka…

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić poručio je kako su se zdravstveni radnici danas okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i diskriminaciju koja se radi prema jednom dijelu građana.

– Pozivamo Vladu, premijera, ministre zdravstva i financija da sazovu sastanak sa suosnivačima i poslodavcima te da donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna novčana pomoć. Ovo je jedina grana koja je ostala diskriminirana u kantonu. To je sramota. Nije prvi put da se ovo događa. Šest mjeseci smo bili u šatoru i uspjeli smo se izboriti. Bit ćemo uporni i ovoga puta – poručio je Anić.

Vlada HNKosigurala je dodatnih 16 miliona maraka za poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih i bolničke ustanova, a Anić smatra kako predstavnici Vlade trebaju izravno tražiti od poslodavaca da se taj novac usmjeri zdravstvenim radnicima, a ne da ide u nekom drugom smjeru.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković poručio je kako Vlada HNK može, kao i ranije, pozvati sve ravnatelje zdravstvenih ustanova i sve osnivače da isplate novac iz proračuna koji će ići izravno svim zdravstvenim radnicima u kantonu prema popisu.

– Ukoliko ne bude isplata za nekoliko dana ćemo doći opet u još masovniji prosvjed. Krivična prijava sada nije opcija. Ovo je apel Vladi i resornim ministarstvima da ne vrše diskriminaciju, nego da novac uplate i zdravstvenim radnicima kako bismo prebrodili krizu. Minimalne su plaće. Ovo je jedini način da se pomogne. Ne trebaju odgovornost prebacivati na druge, jer ovoga trenutka mogu riješiti problem – rekao je Vuković.

Zdravstvene radnike u ovom kanotnu podržao je i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH čiji je predsjednik Selvedin Šatorović u Mostaru kazao kako je licemjerno izostaviti one koji su za vrijeme pandemije radili sedam dana bez odmora i koji su spašavali zdravstveni sustav i zdravlje građana.

– Licemjerno je da pomoć za prebroditi inflaciju dobiju administrativci. Mi to pozdravljamo, ali izostavljaju se oni koji i danas nose veliki teret, oni koji rade najhumaniji posao na svijetu. Smatramo da danas ima sasvim dovoljno sredstava, ne samo za isplatu ovih 1.080 maraka, nego da se razgovara i o povećanju plaće – podvukao je Šatorović.

Osvrnuo se na ostale isplate pomoći u našoj zemlji, navodeći kako SSS BiH podržava isplatu proračunskim korisnicima na svim razinama, ali smatra da su umirovljenici i nezaposleni trebali dobiti jednaku pomoć, jer teret inflacije ne snose samo neki.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg ranije danas izjavio je kako su zahtjevi sindikalista opravdani, ali da sredstva za jednokratnu pomoć trebaju isplatiti poslodavci, odnosno zdravstvene ustanove.

– Mi smo toliko izdašni prema zdravstvenim ustanovama da smo osigurali 13 milijuna maraka u financijskom planu našeg zavoda i 3 miliona u proračunu, ukupno dodatnih 16 milijuna maraka izvan plana za ovu godinu, za zdravstvene i bolničke ustanove. Neka se poslodavci i osnivači priključe i neka poslodavci od tih 16 milijuna isplate ovih 1.080 maraka – poručio je Herceg.