Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opća bolnica

Zdravstveni radnici na izmaku snaga, neophodna nova zapošljavanja

opca bolnica korona3

Zbog povećanog broja pacijenata i zaraženog osoblja, borba sa pandemijom postaje neizdrživa.

Komora medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo uputila je apel vlastima da preduzmu mjere na hitnom zapošljavanju nedostajućeg kadra. Zbog trocifrenog broja zaraženih na dnevnom nivou i sve više pacijenata kojima treba bolničko liječenje, zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Predaje kažu nema, ali svakako ima potrebe za pojačanjem.

„Nemamo vremena da budemo umorni jer se moramo zaista njima da posvetimo. Dajemo maksimum od sebe, kako ja tako i moje kolegice i naši timovi na odjeljenju na kojem radimo. Ali izdržavamo“, kaže za BHRT Amela Trbić, medicinska sestra u Općoj bolnici“ Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Uprkos teškoćama, medicinska sestra Amela sa kolegama predano brine o 37 pacijenata koji su smješteni u jednom od pet infektivnih odjeljenja u sarajevskoj Opštoj bolnici. Njima je potrebna 24-satna pažnja, a medicinskim sestrama i tehničarima neprekidna koncentracija.

Opšta bolnica praktično je sav raspoloživ kadar usmjerila na pomoć pacijentima oboljelim od koronavirusa, a kapaciteti su prošireni za oko 40 odsto. Uz to, zadržano je pružanje svih ostalih usluga. Zbog povećanog broja pacijenata i zaraženog osoblja, borba sa pandemijom postaje neizdrživa.

„Imamo svaki dan oko sto bolesnika koje moramo intenzivno, 24 sata pratiti, tako da kadar je neophodan, ne samo nama nego i kompletnom zdravstvu. Ali mislim da smo mi sad možda i prvi na udaru. Neminovno je da kadar mora pratiti ove probleme i ovaj obim posla“, ističe Mahir Pekić, glavni tehničar Infektivnog odjela u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

U Općoj bolnici tvrde da im se svakodnevno dovoze pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom, suprotno odluci Kriznog štaba, ali da ih sve primaju. Zbog zaraze koronavirusom i drugih zdravstvenih problema, u ovoj ustanovi je trenutno van stroja oko 50 zdravstvenih radnika. U sarajevskom Kliničkom centru, ta brojka je premašila četiri stotine. Kapaciteti u COVID odjeljenjima su, prema tvrdnjama rukovodstva iz obje zdravstvene ustanove, konstantno popunjeni.

U zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo zaposleno je više od 2.700 medicinskih sestara i tehničara. I na evidenciji službi za zapošljavanje svakako ima dovoljno osoblja koje bi moglo da pomogne u borbi sa pandemijom koronavirusa. Zbog povećanog priliva pacijenata, Vlada Kantona Sarajevo nedavno je posegnula za nekim drugim mjerama.

Opšta bolnica dobila je pomoć od 24 zdravstvena radnika preko Zavoda za zapošljavanje. Osim ljekarima sa biroa, poziv je upućen i penzionisanom medicinskom kadru da se jave i pomognu. Zdravstveni radnici upiru prst i u nadležne, tvrdeći da se nisu dovoljno angažovali na rješavanju problema nedostatka kadra i kapaciteta, uključujući i mobilizaciju brojnih kantonalnih zdravstvenih zavoda. Kanton Sarajevo inače je jedini koji se sa pandemijom mjesecima bori bez ministra zdravstva, a sada i sa premijerom u ostavci.

Zato zdravstvenim radnicima ne preostaje ništa drugo nego da se okrenu savjesti građana.

„Vjerujte mi 200 posto se dajemo. Stalno smo na poslu, 24 sata na telefonu, tu smo da se odazovemo u svakom trenutku. Mi smo tu, mi ćemo raditi, mi ćemo poginuti, dat ćemo sve od sebe. Ali apelujem na građane da se drže svih principa i odluka Kriznog štaba. Nije bezveze ljudi. Sto ljudi je danas tamo primljeno. Svi vape za kisikom. Svi su tu jer treba da budu tu jer su stvarno bolesni. Bojim se da, ako budemo ovako neozbiljni, da ćemo doći u situaciju da neće imati ko da ih liječi“, rekao je Anel Šljivo, glavni tehničar u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.