Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usk

Zdravstveni radnici protestuju u Bihaću, nisu primili decembarske plate

medicinari-usk-2

Medicinari su još ranije govorili da su zgroženi situacijom u kojoj je „politika veći prioritet od zdravstvenih radnika“

Oko 60 zdravstvenih radnika zaposlenih u Unsko-sanskom kantonu (USK) protestuje ispred zgrade kantonalne Skupštine u Bihaću jer nisu primili decembarsku platu.

Radnici su se okupili 19. januara ispred Skupštine, dok poslanici raspravljaju o budžetu za 2022. godinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Skupština ovog kantona nije usvojila ni Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, kao ni Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, tako da je oko 2.000 radnika u zdravstvenom sektoru ostalo bez plate.

Kako prenosi agencija Anadolija, medicinari su još ranije govorili da su zgroženi situacijom u kojoj je „politika veći prioritet od zdravstvenih radnika“.

„Slična je situacija bila i u aprilu prošle godine kada nam je plata kasnila 20 dana a Skupština se bavila kadrovskim pitanjima. Zdravstveni radnici imaju svoje porodice, kredite, školuju djecu i na kraju zaradili su te plate. Nas, administracija ne zanima to je posao direktora, a čini mi se da jako malo rade na tome“, poručio je 7. januara Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK-a.

Medicinari u ovom kantonu su i ranije imali problema sa kašnjenjem plata, pa su zato protestovali.

Petominutni štrajk upozorenja je održan 16. aprila prošle godine, čime su radnici izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate za mart, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.

Štrajk zdravstvenih radnika u Bihaću održan je i 2. marta iste godine, kada je od nadležnih zatraženo rješenje zbog zemljotresa iz 2020. koji je oštetio zgradu Doma zdravlja u ovom gradu.