Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog neisplaćenih plata

Zdravstveni radnici u Konjicu odložili bijele mantile i obustavili rad

zdravstveni radnici konjic – anadolija (2)

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plaće od augusta

Zapoleni u Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic simbolično su odložili svoje ljekarske odore i obustavili svoj angažman u ovim ustanovama. Ne znaju kada će biti riješen problem oko blokade računa ovih ustanova zbog čega su neizvjesne njihove plate i budućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

U ovom trenutku duguju im se tri lična dohotka, a neki od doktora već su uspjeli pronaći nove angažmane i to u bolnicama u kojim su plate redovne.

“Ovo je posljednji vapaj za spas Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic. Apelujemo na menadžmente, upravna vijeća i Poreznu upravu da se odbokiraju računi i radnici dobiju plate. Zdravstveni sistem mora profunkcionisati. Ovo je jedna od najtežih situacija u zdravstvu u Evropi. Ljudi nemaju ni za benzin. Ne mogu kupiti doručak. Mi ćemo zbog toga podnijeti krivične prijave i od tužilaštava tražiti da uđu u ove ustanove. Selektivno se radi i blokirana je ova bolnica, dok su neke druge privilegovane”, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Emotivno je bilo izlaganje uposlenika Osmana Tice.

“Prošao sam rat, ali geleri i granate nisu s mene skinuli ovaj mantil, koji sam danas skinuo. Hvala svima koji su uz nas. Ovo je problem Konjica. Bojim se da nam ne ukinu bolnice”, rekao je Tica.

Problem bolničkih ustanova u Konjicu star je 13 godina. Računi su zbog neplaćanja doprinosa za zaposlenike bili blokirani i 2011. godine, ali su kasnije uz uplitanje vlasti ipak deblokirani. Ovog puta se vladajući drže po strani, dok iz Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni ured u Mostaru poručuju da su na vrijeme obavijestili ustanove o dugu, nudeći i mogućnost plaćanja u ratama, međutim novca do danas nije bilo.

U molbama za odgodu plaćanja duga porezni obveznici su decidno naveli da im Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a svakog mjeseca uplaćuje manje sredstava u odnosu na potrebna sredstva za isplatu bruto plata te da nemaju dovoljno sredstava ni za tekuće poslovanje.

Mogućnosti da se deblokira račun, kako su naveli, nema dok se ne zaključi sporazum o odgođenom plaćanju ili sporazum o plaćanju duga u ratama ili dok se ne plati porezni dug.

Radnici su 26. novembra stupili u generalni štrajk, a već dva puta su blokirali magistralnu cestu M-17.