BiH

ZDK

Zdravstvenim ustanovama naloženo da formiraju operativne timove

28/02/2020

Upućen je apel medijima da se pridržavaju novinarskog kodeksa i objavljuju samo provjerene informacije, kako bi se izbjeglo bespotrebno širenje panike i straha među građanima

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) naložio je svim zdravstvenim ustanovama u tom kantonu da, u skladu s Kantonalnim planom pripravnosti za oboljenja izazvana novim koronavirusom COVID-19, formiraju svoje operativne timove i urade vlastite planove pripravnosti.

– Operativni timovi obavezno moraju uključivati epidemiologa, a preporuka zdravstvenim ustanovama koje nisu u mogućnosti samostalno formirati operativne timove je da dvije ili više susjednih ustanova formiraju zajednički operativni tim. Sve zdravstvene ustanove su obavezne obezbijediti prostoriju za pregled sumnjivih pacijenata – stoji u naredbi koju je Krizni štab donio na današnjoj sjednici.

Krizni štab je obavijestio je Federalno ministarstvo zdravstva da je utvrdio potencijalne lokacije za karanten na području Zeničko-dobojskog kantona, a tom ministarstvu je upućena i inicijativa da razmotri mogućnost nabavke brzih testova za koronavirus kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove.

Postupajući po naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK izdao je preporuku da se zbog sigurnosti učenika i nastavnika otkažu organizirana putovanja i ekskurzije u Italiju.

Krizni štab je podvukao ulogu medija u trenutnoj situaciji s koronavirusom. Upućen je apel medijima da se pridržavaju novinarskog kodeksa i objavljuju samo provjerene informacije, kako bi se izbjeglo bespotrebno širenje panike i straha među građanima, saopćeno je iz Press-službe ZDK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.