Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Travnik

Žele investicije, a investitorima naplaćuju desetine hiljada KM samo za priključak vode

novi travnik (1)

Direktor JP “Vilenica-Vodovod” Muris Brljak kazao je kako se slaže da cijene trebaju biti niže, ali da na prvom mjestu treba biti poslovanje poduzeća

Općinsko vijeće Novi Travnik na današnjoj sjednici nije usvojilo izvještaj o radu za 2021. godinu i plan poslovanja za 2022. godinu Javnog poduzeća “Vilenica-Vodovod” zbog činjenice da je cijena priključka na vodovod za pravne osobe previsoka.

“U nekim slučajevima cijena priključka za pravne osobe prijeđe nekoliko desetina hiljada KM. Općina tamo investira i u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i JP samo dođe i naplati toliko. Ovo je veliki minus za našu općinu. Cijene priključka i za fizičke osobe su velike, ne trebaju one biti 450 KM, a za pravne osobe ne bi trebale prelaziti iznos od 1.000 KM”, rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a BiH Marijan Marjanović.

Većina vijećnika se složila da je cijena ogromna, da investitorima ovaj namet treba smanjiti, te su usvojili zaključak kojim su zadužili Nadzorni odbor JP “Vilenica vodovod” da cijene smanji.

“Novi Travnik je opredijeljen za razvoj svog gospodarstva. U zonama Bratstvo i Neobarje imamo ulaganja stranih investitora, a shodno tome razmatrajući izvješće o radu JKP ‘Vilenica vodovod’ predložili smo zaključak da se investitori oslobode određenih pristojbi koje su visoke. Naime, priključak na vodovod prilikom kupovanja zemljišta i izgradnje poslovnog objekata obračunava se prema kvadratnom metru korisne površine i košta osam KM. To je zaista previše a ovime želimo pokazati da je Novi Travnik mjesto za sve investitore, a odobrenje paušalnog priključka na vodovod ne bi trebalo biti tako skupo. Zaključkom smo dali nalog Nadzornom odboru JKP Vilenica vodovod da utvrdi pravičnu cijenu na zadovoljstvo i administracije općine ali i svih budućih i sadašnjih investitora”, rekao je načelnik Novog TravnikaStjepan Dujo.

Direktor JP “Vilenica-Vodovod” Muris Brljak kazao je kako se slaže da cijene trebaju biti niže, ali da na prvom mjestu treba biti poslovanje poduzeća.

“Možda treba ukinuti skroz tu naknadu, a možda ona treba biti 100, 200 ili 450 KM. Treba vidjeti kako će to utjecati na poslovanje poduzeća”, rekao je Brljak.