Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

članica Predsjedništva HDZ-a 1990

Zelenika: Čoviću je bilo mjesto u Buhinim kućama, a ne u Banjaluci i Beogradu

zelenika_bht

Ja tu nikakvog doprinosa hrvatskom narodu ne vidim, kaže Zelenika

Odlaskom u Banjaluku 9. Januara, na obilježavanje neustavnog datuma Dana RS-a, kako je ocijenio Ustavni sud BiH, Čović nije ništa dobro donio hrvatskom narodu, kaže u intervjuu „Jedan“ članica Predsjedništva HDZ-a 1990 Diana Zelenika.

„Kako nešto može koristiti hrvatskom narodu, ako se na obilježavanju jednog takvog datuma postuhumno odlikuje neko ko je proglašen ratnim zločincem u Republici Hrvatskoj. Ja tu nikakvog doprinosa hrvatskom narodu ne vidim. Bilo je i komentara od nekih dužnosnika HDZ-a da su za to krivi bošnjački mediji, da nisu spominjali Buhine kuće. U tom kontekstu, ako je to neki hrvatski dužnosnik ispred hrvatskog naroda, zašto nije taj dan, kada je napravljen zločin nad djetetom koje nije doživjelo ni drugu godinu života, otišao u područje Buhinih kuća, a ne odavati počast nekome ko je granatirao hrvatski narod“, kaže članica Predsjedništva HDZ-a 1990 Diana Zelenika za BHT.

„Beogradska kuhinja“

Zelenika objašnjava i stav iznesen tokom predizborne kampanje da, kako je tada rekla, sve upute za Hrvatski narodni sabor dolaze iz beogradske političke kuhinje.

„U jednom momentu gospodin Čović je rekao da ništa neće raditi dok to ne dogovori u Beogradu i to su njegove riječi, i jasno da su takvi nekakvi stavovi koji su izneseni u javnost rezulturali po principu zakon akcije i reakcije, da sam ja dala takav komentar jer kako drugačije tumačiti riječi da ništa neće uraditi bez Beograda, da se posjećuju ne samo predsjednik RS-a , tada gospodin Dodik, nego i gospoda iz Beograda. Nikakav drugačiji zaključak nisam ni mogla donijeti, ocjenjuje Zelenika.

Legitimno predstavljanje i majorizacija

Zelenika navodi da su u Preambuli Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati definirani kao kontitutivni narodi i da se konstitutivnost ogleda kroz legitimno izabrane predstavnike svakog naroda.

„U Preambuli Ustava BiH stoji da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati kontitutivni narodi. Konstitutivnost naroda se ogleda kroz izborni zakon, odnosno kroz mogućnost jednakopravnog sudjelovanja u Predsjedništvu BiH, domovima naroda. U tom smislu smatram da treba da se omogući, koliko je moguće, svim narodima da biraju svoje predstavnike, i u tom smislu smatram legitimno izabranog člana za bilo koju funkciju“, ocjenjuje Zelenika.

Na pitanje o majorizaciji naroda, Zelenika odgovara da su u BiH prisutni dvostruki aršini za sve, pa i za to pitanje.

„Ni zločini nisu jednaki, s jedne, druge i treće strane. Moramo naći i primjenjivati jedan aršin, a što se tiče majorizacije, mogu reći da sam ja majorizirana na prostoru gdje živim, zbog politički različitog mišljenja. Nisam mogla ostvariti svoja prava i rečeno je da nisam mogla napredovati na Medinickom fakultetu gdje imam sve reference, imam najbolje ocjene studenata u anonimnim anketama, ali nisam podobna”, kaže Diana Zelenika.