Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I to sve - besplatno

Želite provesti godinu na školovanju u SAD-u? Otvorene stipendije za srednjoškolce

stipednije sad srednjoskolci
Foto: American Councils for International Education

“Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u BiH i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obavezno se prijavite”, navela je Čampara

Predstavnica ureda “American Councils for International Education” u Bosni i Hercegovini Selma Čampara izjavila je danas da su prijave za učešće u “YES programu” putem kojeg odabrani srednjoškolci dobiju priliku da besplatno provedu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama, otvorene.

-Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obavezno se prijavite. Kroz “YES program” učesnici dobiju priliku da žive sa američkom domaćinskom-porodicom, da pohađaju američku srednju školu tokom jedne školske godine, i to sve besplatno – navela je Čampara.

Pojasnila je da odabrani finalisti programa budu smješteni kod provjerene američke porodice-domaćina i upisani u američku srednju školu. Također, prije odlaska na program prisustvuju treningu pripreme, dobiju plaćene putne troškove od svog doma do SAD i nazad, kao i mjesečnu stipendiju i zdravstveno osiguranje (koje isključuje liječenje već postojećih oboljenja).

Online prijave za učešće u YES programu naredne jeseni su otvorene za učenike koji su državljani su Bosne i Hercegovine i posjeduju BiH pasoš; trenutno upisani u 1. ili 2. razred srednje škole u BiH; rođeni između 1. januara 2007. i 15. jula 2009.; nisu boravili u SAD duže od 90 dana u posljednjih pet godina; ispunjavaju kriterije vezane za dobivanje američke vize i znaju engleski jezik.

Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu u BiH se također mogu prijaviti na testiranje za YES. Kako bi mogli da učestvuju u tom programu, učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu u BiH i biti rođeni između 15. februara 2006. i 15. jula 2009.

Zainteresirani učenici koji ispunjavaju navedene kriterije pozvani su da se prijave na testiranje za YES program odlaskom na OVU web stranicu.

Početkom decembra 2023. učenici koje izabere nezavisna komisija u Washingtonu bit će obaviješteni da nastave takmičenje u polufinalnom krugu. Finalisti će biti izabrani na proljeće 2024.

Online prijave su otvorene do 24. oktobra 2023., a za pitanja se moguće obratiti mailom na adresu: yes.ba@americancouncils.org.

Kennedy-Lugar Youth Exchange (YES) je program kojim se realizira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli 2024.-2025. akademsku godinu SAD-u. YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD, a od 2008. u Bosni i Hercegovini ga provodi American Councils for International Education, saopćeno je iz te organizacije.