Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kiseljak

Željeli ime naselja Svinjarevo promijeniti u Mahala Polje, Suad je bio protiv

svinjarevo

Ovo je etnički čisto bošnjačko naselje, a zove se Svinjarevo, bez obzira što porijeklo imena možda i ne potječe od imena životinje. Jednostavno je smiješno nekad i kazati odakle dolazite – kazao je Mustajbegović

Naselje Svinjarevo u općini Kiseljak zadržat će postojeći naziv, odnosno naziv mu neće biti promijenjen u Mahala Polje, o čemu je postojala inicijativa oko trećine stanovnika naselja.

Razlozi zbog kojih inicijativa o promjeni naziva mjesta neće biti upućena u proceduru Parlamenata FBiH, kako je to zakonom predviđeno, prije svega su slab odziv stanovnika na javnu raspravu te izostanak potpore većine vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak. Nakon što je dio stanovnika Svinjareva, u potpunosti bošnjačkog naselja, zajedno s Klubom vijećnika SDA pokrenuo inicijativu za izmjenu naziva mjesta u Mahala Polje, ljetos je organizirana javna rasprava, piše Večernji list.

Od 49 poziva mještanima, mjerodavna općinska služba uspjela je uručiti njih 38. Raspravi se odazvalo 18 stanovnika, a njih 17, trećina od ukupnog broja stanovnika, podržalo je inicijativu o promjeni naziva mjesta. Letargija je učinila svoje, kažu oni koji su za promjenu naziva iako na raspravi nisu bili. Jedan od njih, prezimena Mustajbegović, kaže kako će naselje uvijek biti Svinjarevo, ali bi on lično ipak volio da je do promjene došlo.

– Ovo je etnički čisto bošnjačko naselje, a zove se Svinjarevo, bez obzira što porijeklo imena možda i ne potječe od imena životinje. Jednostavno je smiješno nekad i kazati odakle dolazite – kazao je Mustajbegović.

Među onima koji su bili protiv izmjene naziva mjesta najglasniji je bio prof. Suad Čolaković. Svoje protivljenje obrazložio je bogatom istorijom mjesta u mnoštvu istorijskih dokumenata i arhiva, a čiji bi kontinuitet bio izgubljen ako bi se promijenio njegov naziv.

Prema podacima koje je naveo u pismu, prvi pisani spomen Svinjareva datira iz perioda reorganizacije Bosanskog sandžaka, iz vremena od 1470. do 1485. godine. Svinjarevo u Kiseljaku jedinstveno je jer naselja istog imena u BiH nema. Dovodi u pitanje stav pojedinaca koji smatraju da naziv naselja isključivo asocira na životinju, svinju.

Po njegovim saznanjima, u osmansko doba nastavak “evo” potekao je od turske riječi “ovasi” koja označava polje. Inače, inicijativa za izmjenu naziva mjesta nije dobila podršku ni u OV-u Kiseljak na ovosedmičnoj sjednici. Podržalo ju je 10 bošnjačkih vijećnika iz SDA, SDP-a i DF-a, nedovoljno jer Vijeće ima 23 vijećnika. Sjednici su nazočila 22, a hrvatski vijećnici (HDZ BiH, HSP i HDZ 1990.) bili su suzdržani. U Klubu HDZ-a kazali su kako nisu željeli utjecati na volju stanovnika ni njihova demokratska prava da odlučuju o nazivu mjesta u kojem žive. Usvajanjem odluke došlo bi i do finansijskih troškova za stanovnike Svinjareva jer bi promjena sa sobom nosila i promjene kućnih brojeva, ali i ličnih dokumenata.