"delikatno pitanje"

Željka Cvijanović o Hrvatskoj: Mislim da još nisu izašli iz okvira rata

cvijanovic intervju

Svaka država ima pravo da se štiti, nasilje i divljaštvo ne podržavam, rekla je Cvijanović komentarišući informacije o protjerivanju migranata iz Hrvatske u BiH

Svaka država ima pravo da se štiti, a ono sa čime se ne slažem jeste da se upotrebljava nasilje, metode koje nisu u skladu s normalim, civilizovanim metodama, izjavila je danas u Banjaluci Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, komentarišući navode da Hrvatska sa svoje teritorije protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nije to jedina stvar koju mi prepoznajemo u Hrvatskoj. Mi smo imali priliku da čujemo mnoge zemlje koje su reagovale, i članice Evropske unije i druge na takvu situaciju vezanu za migrante. Ja ću reći da uopšteno gledajući postoje određena kretanja, pojave u Hrvatskoj sa kojima se ne slažemo, osuđujemo ih. Mislim da još nisu izašli iz okvira rata i provođenja onih politika, a to je bila politika mržnje. Uopšte ne moramo jedni druge da volimo, zagovaram politiku da treba da se trpimo onoliko da ne bi trpili naši građani, bez obzira da li su Srbi, Bošnjaci Hrvati ili neki drugi. Ja to ne prepoznajem tamo i vidim šta se dešavalo kada je u pitanju srpska zajednica, na koji način su bili izloženi raznim maltretiranjima, a isto tako i političkim stavovima s kojima se ne slažem”, izjavila je danas Cvijanović.

Prema njenim riječima, pitanje migranata je višeslojno, a ni jedna od ovih država nije uspjela da pokaže puni kapacitet da može da se odbrani.

Ona je dodala “ako nam je za utjehu u nekom prethodnom periodu prije nego što su napravile prave blokade ni evropske zemlje nisu bile kadre da to urade iako imaju sistem jedinstvene spoljne granice, Šengen, mnogo pravila usmjerenih na kontrolu kretanja”.

“Svaka država ima pravo da se štiti. Nasilje, divljaštvo ne podržavam – postoje načini i metode kako možete da spriječite ulazak i kako da zbrinete one koji su ušli, a u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima i normama”, istakla je Cvijanović.