Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezolucija o Srebrenici

Željka Cvijanović podnijela krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije

zeljka cvijanovic
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Prvi razlog, navodi se u prijavi, je to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama.

Prvi razlog, navodi se u prijavi, je to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH, prenosi RTRS.

Lagumdžija je time, kako je navedeno u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja, “uz diretno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH”.

“Obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN dana 5. aprila odbio je da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović od 3. aprila upućenog generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivično djelo napad na ustavni poredak iz odredbe člana 156 Krivičnog zakona BiH, krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz odredbe člana 145 stav 1 Krivičnog zakona BiH i krivičnio djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz odredaba člana 220 Krivičnog zakona BiH”, navodi se u prijavi.