Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sjednici Komisije

Željko Bakalar izabran za predsjednika CIK-a

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne komisije BiH u vezi održavanja lokalnih izbora
07.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vezi odrzavanja lokalnih izbora. Lokalni izbori u BiH su zakazani za 04. listopad 2020. godine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Čini mi se da pušu neki vjetrovi koji upućuju da bi i problem finansiranja izbora mogao biti riješen, kazao je novi čelnik CIK-a

Željko Bakalar izabran je za novog predsjednika Centralne izborne komisije BiH i tu funkciju obavljat će narednih 21 mjesec, odlučeno je na današnjoj sjednici CIK-a BiH u Sarajevu. On je izabran sa šest glasova za i jednim nevažećim glasom.

Bakalar se zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju.

– Danas je taj dan kad se morao izabrati novi predsjednik, sticajem vaših glasova to sam ja. Čini mi se da pušu neki vjetrovi koji upućuju da bi se i problem finansiranja izbora mogao biti riješen. Očekujem transparentnost u radu, mislim da će to pomoći- kazao je Bakalar.

Dosadašnja predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina kazala je da su u njenom mandatu poduzete značajne aktivnosti.

– Održala sam i dva sastanka sa šeficom Misije OSCE-a u BiH, sa visokim predstavnikom u BiH, brojnim ambasadorima, a prisustvovala sam i na dvije sjednice PIC-a. Trenutno je u postupku zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora – kazala je Bjelica-Prutina.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

Bakalar je izabran iz reda hrvatskog naroda u aktuelnom sazivu CIK-a, a bio je jedini kandidat, jer je drugi član iz reda hrvatskog naroda Vlado Rogić odustao od kandidature.

Inače, Rogića smatraju bliskim HDZ-u BiH, a Bakalar je već svrstan „u redove“ DF-a, jer je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika DF-a.

S obzirom da u ovom sazivu CIK-a dominiraju članovi koji se povezuju s SDA, SDS-om, PDP-om i DF-om pretpostavlja se da je Rogić odustao od kandidature, jer je svjestan da u ovakvom omjeru snaga i nije imao puno šansi da postane predsjednik.

Dosadašnja predsjednica Komisije Vanja Bjelica-Prutina na toj poziciji bila je tek oko tri mjeseca jer je u vrijeme kada je ona izabrana za članicu CIK-a iz reda srpskog naroda 11. marta ove godine njen prethodnik iz reda srpskog naroda Branko Petrić do tada „potrošio“ skoro sav mandat na čelu CIK-a.