Željko Jović osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina

okruzni-sud-bl23

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Željka Jovića na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Gradiške.

Jović je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. augusta učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila, silovanju i nanošenju teških tjelesnih povreda u selu Liskovac kod Gradiške.

Kako je utvrdilo Sudsko vijeće, on je bio saučesnik u ovim djelima sa Savom Veljkićem i Željkom Spasojevićem, koji su u međuvremenu preminuli, te pravosnažno osuđenim Sašom Lipovcem, kao i još dvije nepoznate osobe.

Prema presudi, oni su ubili Mehmeda Rizvanovića, njegovog brata Sulju i majku Šazu, te ranili dvije osobe.

Zatim su otišli u drugoj kući ubili Almaza Turana i njegovu majku Eminu, a Veljkić je silovao kćerku Mehmeda Rizvanovića.

– Analizom svih dokaza, Sud je utvrdio da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice, a izjave Jovića su date kako bi izbjegao kaznu – kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić.

Od olakšavajućih okolnosti, u obzir je uzeto da Jović ima dijete, da ranije nije osuđivan i mlada životna dob u vrijeme izvršenja djela.

– Kad su u pitanju otežavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je bio nedostupan pravosuđu i da je za njim bila raspisana međunarodna potjernica – rekla je Kudrićeva.

Joviću je određeno da plati sudske troškove, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, prenosi BIRN – Justice Report.