Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući Predsjedništva bih

Željko Komšić komentarisao zabranu okupljanja u Mrkonjić Gradu. Kritikovao i Trojku

zeljko komsic
Foto: Fena

Istakao je da strankama Trojke najviše zamjera što su prepustili sigurnosni aparat i finansije, odnosno Upravu za indirektno oporezivanje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je da je zabrana okupljanja u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH pokušaj da se obezvrijedi država.

Gostujući na FTV-u, Komšić je kazao da je to pokušaj da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pokaže da 25. novembar nije bitan, da BiH nema tradiciju te da je BiH propali pokušaj.

– Zabranjivanjem obilježavanja Dana državnosti znači da se Dodik plaši. Čim je krenuo u ovakve radikalne mjere, ni sam nije siguran šta treba da uradi – kazao je Komšić.

Komentirao je rad državne koalicije koju čine SNSD, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te stranke Trojke – Narod i Pravda (NiP), Socijademokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS), ističući da tu ne postoji relaksacija odnosa.

– Kako relaksirati odnose sa politikama koje negiraju državu. Tu nema kompromisa, osim konstantnog popuštanja Trojke – istakao je.

Kritikovao Trojku

Komšić je komentirao i rad Vijeća ministara BiH u posljednjoj godini dana, te poručio da sve priče pune optimizma ne znače ništa.

Istakao je da strankama Trojke najviše zamjera što su prepustili sigurnosni aparat i finansije, odnosno Upravu za indirektno oporezivanje.

Govorio je i o početku pregovora za pristup EU, te kazao da je ista situacija kao i kada je BiH dobila kandidatski status.

– Nismo uradili ono što se od nas očekuje, ali ima određen broj zemalja koje traže da BiH započne pregovore. U svakom slučaju, ja ne vidim nikakav napredak – zaključio je Komšić, između ostalog, tokom gostovanja na FTV-u.