Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Željko Komšić u Glasgowu sa svjetskim liderima

komsic – anadolija

Komšića je dočekao premijer Velike Britanije Boris Johnson, nakon čega je prisustvovao sastanku lidera koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja je započela danas u Glasgowu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj prisustvuje preko 180 šefova država.

Komšića je dočekao premijer Velike Britanije Boris Johnson, nakon čega je prisustvovao sastanku lidera koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma.

“Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Boris Johnson, predsjednik SAD Joseph Biden, princ William, i niz drugih svjetskih lidera”, navodi se u saopštenju.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o BiH i problemima sa kojima se ova zemlja susreće u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se istorijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.