Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izjašnjenje

“Korona ugovori”: Zeljković i ostali negirali krivicu zbog nabavki tokom pandemije

Branislav-Zeljkovic (1)
Branislav Zeljković / FOTO: anadolija

Nakon Instituta, gdje više ne radi, Zeljković je jedno vrijeme bio zaposlen kao savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i ostali optuženi u predmetu “Korona ugovori” izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za milionsku zloupotrebu položaja.

Osim Zeljkovića, krivicu su u Okružnom sudu u Banjaluci negirali i optuženi Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol” Banjaluka; Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša; Saša Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja te primanje mita. Bojić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dubravac za krivično djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, Crljić za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, a Marković za krivično djelo “davanje mita”.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva tereti Branislava Zeljkovića i ostale da su u vrijeme pandemije virusa korona u Republici Srpskoj zloupotrijebili položaj i oštetili budžet, odnosno novac građana Srpske, za više od milion maraka.

– Nabavkom medicinske opreme po višestruko višim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim osobama, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i agenciji “Travel for fun” Banjaluka u iznosu od 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” Banjaluka u iznosu od 241.562 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” Banjaluka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Nakon Instituta, gdje više ne radi, Zeljković je jedno vrijeme bio zaposlen kao savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Međutim, Zeljković je danas u Okružnom sudu u Banjaluci uoči izjašnjenja o krivici izjavio kako ima novo radno mjesto.

“Sada sam zamjenik direktora u firmi ‘Alfa plam’”, kazao je Zeljković.

Dodao je kako su njegova mjesečna primanja 1.200 konvertibilnih maraka, te da posjeduje stan od 52 kvadratna metra.

– Okružni sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja – saopćio je BIRN.