BiH

reakcije

Željku Cvijanović “zabrinjava politička nepismenost Jelene Trivić”

17/07/2021

Predsjednica RS je, između ostalog, ustvrdila da je neprirodno da Јelena Trivić, koja već duže vrijeme politički tihuje, izlazi sa bombastičnim izjavama, a da nije shvatila nijednu poruku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni “da je politička nepismenost Јelene Trivić zapanjujuća i da bi kao narodni poslanik svakako trebala da pročita zaključke Narodne skupštine RS, čak i kad za njih nije glasala”.

– Nema zaključka koji govori o mirnom razdruživanju, već o budućnosti BiH. Prirodno je da se takva tema delegira drugom entitetu i konstitutivnim narodima, kao što je prirodno da narodni poslanik u NSRS, u kojoj dobija platu, zna kakve zaključke donosi ta institucija – istakla je Cvijanović upitana da prokomentariše izjavu Јelene Trivić da je ideja o objedinjavanju funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH “unižava RS”, i da su za to potrebne ustavne promjene.

Predsjednica RS je, između ostalog, ustvrdila da je neprirodno da Јelena Trivić, koja već duže vrijeme politički tihuje, izlazi sa bombastičnim izjavama, a da nije shvatila nijednu poruku.

– Kao prvo, rekoh da se ustavna promjena prema kojoj bi predsjednik RS obavljao i funkciju člana Predsjedništva BiH, neće ni desiti zato što to nikada ne bi prihvatili bošnjački političari, jer oni znaju ono što Trivićeva ne zna.

– Kao drugo, rekoh i da bi to značilo da bi institucija predsjednika RS, kao matična institucija, imala i dodatnu nadležnost u definisanju spoljne politike i pitanja iz domena odbrane, a ne bi se, kako to Trivićeva besmisleno objašnjava, utopila u neku BiH instituciju – tvrdi Cvijanović.

– I, kao treće, ja govorim o direktnom predstavljanju prve republičke institucije u poslovima države. Dakle, nikakvo to nije ni unižavanje RS, ni utapanje njenih institucija, već pribavljanje dodatne nadležnosti i jačanje institucije predsjednika RS – naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je rekla i da za takve stvari trebaju ustavne promjene, te da to naravno znaju svi, tako da Trivićeva naknadna pamet niti pomaže niti odmaže po ovom pitanju i naglasila da površnost kojom ove stvari ona tumači su zabrinjavajuće.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.