Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Željku Cvijanović “zabrinjava politička nepismenost Jelene Trivić”

cvijanovic (1)

Predsjednica RS je, između ostalog, ustvrdila da je neprirodno da Јelena Trivić, koja već duže vrijeme politički tihuje, izlazi sa bombastičnim izjavama, a da nije shvatila nijednu poruku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni “da je politička nepismenost Јelene Trivić zapanjujuća i da bi kao narodni poslanik svakako trebala da pročita zaključke Narodne skupštine RS, čak i kad za njih nije glasala”.

– Nema zaključka koji govori o mirnom razdruživanju, već o budućnosti BiH. Prirodno je da se takva tema delegira drugom entitetu i konstitutivnim narodima, kao što je prirodno da narodni poslanik u NSRS, u kojoj dobija platu, zna kakve zaključke donosi ta institucija – istakla je Cvijanović upitana da prokomentariše izjavu Јelene Trivić da je ideja o objedinjavanju funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH “unižava RS”, i da su za to potrebne ustavne promjene.

Predsjednica RS je, između ostalog, ustvrdila da je neprirodno da Јelena Trivić, koja već duže vrijeme politički tihuje, izlazi sa bombastičnim izjavama, a da nije shvatila nijednu poruku.

– Kao prvo, rekoh da se ustavna promjena prema kojoj bi predsjednik RS obavljao i funkciju člana Predsjedništva BiH, neće ni desiti zato što to nikada ne bi prihvatili bošnjački političari, jer oni znaju ono što Trivićeva ne zna.

– Kao drugo, rekoh i da bi to značilo da bi institucija predsjednika RS, kao matična institucija, imala i dodatnu nadležnost u definisanju spoljne politike i pitanja iz domena odbrane, a ne bi se, kako to Trivićeva besmisleno objašnjava, utopila u neku BiH instituciju – tvrdi Cvijanović.

– I, kao treće, ja govorim o direktnom predstavljanju prve republičke institucije u poslovima države. Dakle, nikakvo to nije ni unižavanje RS, ni utapanje njenih institucija, već pribavljanje dodatne nadležnosti i jačanje institucije predsjednika RS – naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je rekla i da za takve stvari trebaju ustavne promjene, te da to naravno znaju svi, tako da Trivićeva naknadna pamet niti pomaže niti odmaže po ovom pitanju i naglasila da površnost kojom ove stvari ona tumači su zabrinjavajuće.