BiH

Zemaljski muzej ponovo otvoren (FOTO)

15/09/2015

Veliki broj građana Sarajeva i drugih bh. gradova okupio se danas kako bi prisustvovao otvorenju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine s čijih vrata su danas skinute daske s natpisom “Zatvoreno” čime je Muzej zvanično otvoren za posjetioce uz puštanje balona u bojama zastave BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Simbolično su ga otvorili školarci koji su s ulaznih vrata skinuli daske s natpisom zatvoreno, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormak.

muzej 3

Tri godine čekalo se na današnji dan, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se okupljenima u botaničkom vrtu Muzeja. Najveća zahvalnost, prema njegovim riječima, pripada radnicima muzeja koji su svakodnevno radili i dok je institucija bila zatvorena.

aa_picture_20150915_6294913_web

“Zemaljski muzej je nacionalno dobro svih građana BiH. Nacionalni muzej čuva više miliona eksponata koji govore o naslijeđu BiH i zato je on opće dobro, nacionalno blago. Očekujem da ce svi to imati u vidu. Mi smo danas donijeli odluku koja znači sigurnost funkcionisanja muzeja i pozivam vas da nam u tome pomognete, pozivam radnike iz sfere kulture, podržite nas da nađemo institucionalno funkcionisanje za muzej kako više nijedan muzej ne bi bio zatvoren”, kazao je Zvizdić.

Današnjem otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Elizabeth Cormack koja je najavila značajnu finansijsku pomoć muzeju u narednom periodu. Ona je rekla da otvaranje muzeja predstavlja veliki dan za glavni grad BiH i čitavu zemlju.

aa_picture_20150915_6294920_web

“Ova djeca nisu mogla posjetiti muzej, a sada mogu doći konačno doći vidjeti bogatstvo koje ovaj muzej nudi. Fond ambasade za očuvanje kulturnog naslijeđaa omogućio nam je da pomognmo i sretna sam da mogu da najavim dvije stvari: preko fonda cemo izvojiti 1,1 KM za obnovu muzeja, a druga najava je da će institut mreže muzeja u Washingtonu poslati ovdje svoje muzejske stručnjake. Mislim da je ovo važan momenat za buduće genracije koje ce raditi na boljoj budućnosti”, istakla je Cormack te na bosanskom jeziku kazala: “Zajedno postižemo više!”.

aa_picture_20150915_6294921_web

Da nije bilo zajedničkog rada na nivou institucija BiH, do otvaranja zemaljskog muzeja ne bi došlo, istakao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

“Bilo bi još zatvaranja, ali smo se probudili i kazali: ovo su naše bh. institucije. Zahvljujem se ambasadama Velike Britanije, Francuske, Turske i drugih prijateljskih zemalja koji su nam pomogali da nađemo rješenje”, poručio je Osmanović.

aa_picture_20150915_6294923_web

 

Osmanoviću je Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH predao pismenu formu svoje ostavke ističući kako se “ne povlači od sutra”, te da će do kraja ostati uz Muzej dok se njegov status ne riješi. Nakon njegove iznenadne najave da podnosi ostavku na mjesto direktora, radnici muzeja su počeli plakati.

Među brojnim građanima koji su došli na današnje otvorenje našao se i Sarajlija Džemal Šabeta koji je privukao pažnju tradicionalnom bh. odjećom.

aa_picture_20150915_6294927_web

“Došao sam danas da dam podršku našem muzeju, to su naši korijeni. Ovo na meni je naša tradicionalna nošnja, original, u svijeta nema par ovih kompleta. Ovo je komplet Bošnjaka koji je malo znad prosjeka kao plemić, spahija. To je moja loza”, kazao je Šabeta u razgovoru za AA.

aa_picture_20150915_6294924_web

“Došao sam ovdje dati podršku. Posjećivat ću muzej, kao dječak sam išao ovdje, treba baštiniti našu tradiciju, ako se ne bude dolazilo ovdje neće se znati naša tradicija i naše porijeklo”, poručio je Šabeta.

Prije otvaranja Zemaljskog muzeja u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za BiH.

aa_picture_20150915_6294930_web

Memorandum je potpisalo oko 35 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, od opštinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog, tačnije Vijeća ministara BiH. Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Istorijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH te Kinoteka BiH.

aa_picture_20150915_6294928_web

Pitanje finansiranja svih spomenutih institucija nije bilo zakonski regulisano, iako sve imaju pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH. Većina ih je prije 1992. godine imala status institucija od republičkog značaja.

Od sedam institucija obuhvaćenih Memorandumom u najtežoj situaciji je Zemaljski muzej, koji je od 4. oktobra 2012. godine pa sve do danas bio zatvoren. Trenutni dug ove institucije iznosi oko tri miliona KM, a za normalno funkcionisanje najstarije kulturne i naučne ustanove u BiH potrebno je oko milion i 400.000 KM godišnje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.