Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemlje nasljednice SFRJ dijele 645,55 miliona dolara

BiH

this-is-what-a-trillion-dollars-looks-like

Stalni zajednički odbor visokih predstavnika država nasljednica SFRJ, koji bi trebao zasjedati danas u Sarajevu, razmatrat će i status 66 nekretnina i odmarališta BiH u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Ministarstvu finansija i riznice BiH kazali su za medije da su predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ potvrdili dolazak, što znači da je konačno izvjesno održavanje sastanka odbora koji je posljednji put održan 2009. godine. Na ovom važnom sastanku BiH će predstavljati ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica.

Na sastanku bi trebalo biti odlučeno i o podjeli 645,55 miliona dolara koliko se nalazi na računima stranih banaka i međunarodnih fondova. Bosni i Hercegovini bi trebalo pripasti oko 100 miliona dolara.

Pitanje imovine privatiziranih poduzeća iz Republike Srpske, čije se nekretnine nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji, trebalo je biti riješeno međudržavnim sporazumom, ali to nikada nije učinjeno. Investicijsko-razvojna banka RS sačinila je popis na kojem su 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo Republike Srpske.

Vrijednost imovine iz manjeg bh. entiteta u Hrvatskoj procijenjena je na oko dvije milijarde maraka. Okružna tužiteljstva u RS vode istragu ili sudske sporove u 27 slučajeva nezakonite prodaje nekretnina preduzeća iz RS u Hrvatskoj.

Ranije je Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju Ministarstva financija i riznice o aktivnostima na provedbi sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom obujmu.