Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemlje regije očekuju turiste iz cijelog svijeta u većoj mjeri nego ranijih godina

Zemlje regije očekuju turiste iz cijelog svijeta u većoj mjeri nego ranijih godina

Zemlje Balkana bogate kulturno-historijskim nasljeđem, ispreplitanim kulturama, bogate historijom, vjerskim i etničkim raznolikostima, specifičnom gastronomijom, drevnim građevinama i prirodnim ljepotama čine jedinstven region i atraktivnu turističku destinaciju koja će i ove godine biti stjecište turista iz svih dijelova svijeta.

Bosna i Hercegovina se priprema da u susret nadolazećem ljetu u svoje gradove na području cijele zemlje ugosti na desetine hiljada stranih turista koji se sve više zanimaju za bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. gradova i izuzetne prirodne atrakcije.

Predviđa se da će srcolika zemlja i ove godine opravdati zavidni epitet “mjesto susreta Istoka i Zapada”, gdje turisti vijekovima uživaju u mnoštvu religijskih ispreplitanja, ljepoti građevina s pečatom Bizantije, Osmanskog carstva i Austrougarske imperije kroz posjete živopisnim pejzažima, rijekama, jezerima, planinskim, brdskim i nizinskim predjelima.

Prema podacima prikupljenih proteklih godina, turisti u BiH tokom ljeta tradicionalno najviše posjećuju Međugorje, Sarajevo, Mostar, Travnik i Vlašić, Jahorinu, Teslić, rijeku Bunu, Jajce, vodopad Kravice, Trebinje, Tuzlu, Bihać, Banja Luku…

Međugorje spada među najposjećenije destinacije u BiH gdje se procjenjuje da samo iz Italije svake godine doputuje oko milion posjetilaca, a očekivanja su da će tako biti i ove godine.

“Slična situacija je i sa Neumom. Prema zvaničnim podacima, turisti u prosjeku na te dvije lokacije ostaju dvije noći. Turistima se uglavnom nudi bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. gradova, izuzetne prirodne atrakcije i mogućnost aktivnog odmora u prirodi – rafting, splavarenje, brdski biciklizam, skijanje… Posljednje dvije godine posebno je povećano interesovanje za adrenalinske sportove, gastronomiju, auto i rafting kampove, kao i mogućnost luksuznog smještaja. To očekujemo i ovog ljeta”, tvrdi Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Dodaje da podaci prikupljeni od januara do marta ove godine pokazuju da je u BiH zabilježeno 172.085 dolazaka turista, što je više za 7,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prednjače turisti iz Hrvatske, zatim iz Srbije, Turske, Slovenije, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Južne Koreje, Njemačke i Crne Gore.

Kada je riječ o turističkom prometu na području cijele BiH u periodu januar-mart 2016. godine Federacija BiH bilježi povećanje dolazaka turista za 8,6 posto i povećanje ostvarenih noćenja za 7,7 posto, Republika Srpska 6,4 posto povećanja dolazaka turista i povećanje ostvarenih noćenja za 6,0 posto, dok Brčko distrikt bilježi povećanje dolazaka turista za 12,2 posto i povećanje ostvarenih noćenja za 23,6 posto.

Kada je riječ o dolascima turista zračnim putem tokom prva tri mjeseca 2016., sarajevski aerodrom bilježio je dolazak 137.213 putnika, mostarski 1.372, tuzlanski 62.772 i banjalučki 3.727 turista. Promet putnika na aerodromima u prva tri mjeseca 2016. godini veći je za 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu što turistički radnici smatraju dobrom uvertirom pred ljetnu sezonu.

– Crna Gora turiste očekuje na plažama duž primorja –

I Crna Gora ove godine spremno dočekuje goste iz regiona, Evrope i svijeta i poziva ih da, osim uživanja na raznolikim plažama na obali Jadrana dugoj 293 kilometra, otkriju i neprocjenjive prirodne ljepote sjevera zemlje, zbog kojih ova država nosi epitet “ekološke države”.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo milion i 700 hiljada turista, a promet ostvaren od turizma u prošloj godini iznosio je oko 800 miliona eura stoga je 2015. proglašena najboljom turističkom sezonom ikada u Crnoj Gori.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, ovu državu je za prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 119.910 turista. Najviše gostiju bilo je iz Rusije, Srbije, BiH i Albanije.

Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) ističu da se ove godine, osim mora, plaža i odmora na obali, u turističkoj ponudi Crne Gore posebno izdvaja ponuda aktivnog odmora u pet nacionalnih parkova, kajakarenje, splavarenje, kao i 6.000 markiranih staza za pješačenje i biciklizam.

Turisti najviše posjećuju crnogorsko primorje, gdje osim lijepo uređenih plaža, obilaze i stara gradska jezgra Kotora, Budve, Ulcinja, Bara i Herceg Novog.

Prema ocjeni jedne od agencija, turisti koji su prethodne dvije godine posjetili crnogorsko primorje najviše primjedbi su imali na čistoću plaža i opremljenost puteva, a većini se sviđaju prirodne ljepote države i gostoljubivost lokalnog stanovništva. Podaci pokazuju da turisti ljeti u Crnoj Gori najčešće borave od četiri do sedam dana.

Jedna podgorička turistička agencija koja dovodi turiste u Crnu Goru, zadovoljna je prodajnim aranžmanima za ovo ljeto.

“Prodali smo veliki broj aranžmana. U okviru ponude za crnogorsko primorje, nudimo sedam dana na moru, gdje obilazimo nekoliko primorskih gradova. Osim mora, sve više postaje popularan odlazak na sjever Crne Gore. Nacionalni parkovi su prava atrakcija, a postoji i tražnja za odlazak na Plavsko jezero, Alipašine izvore, kanjon Tare, splavarenje Tarom i Limom”, rekli su iz jedne podgoričke agencije za AA.

Ekipa Anadolu Agency (AA) ulicama Podgorice srela je bračni par iz Engleske, koji odmor provodi u Crnoj Gori. Kažu da su vikend proveli na moru, a da će narednih dana otići na sjever države.

“Idemo u Kolašin, posjetićemo Biogradsku goru. Sviđa nam se priroda, ljudi. Cijene su vrlo pristupačne“, kazao je u kratkom razgovoru Chris iz Londona.

– Turisti u Hrvatskoj uglavnom posjećuju Jadran –

U Hrvatskoj, gdje je turizam najprosperitetnija privredna grana, već niz godina broj dolazaka i noćenja turista premašuje prošlogodišnje rekorde.

Prema broju noćenja i dolazaka turista po zemljama pripadnosti, najčešći hrvatski gosti su Nijemci, zatim Slovenci, Austrijanci, Talijani i Česi. Nijemci su u 2015. ostvarili 2,2 miliona dolazaka i 16,8 miliona noćenja.

Statistike pokazuju da se trend dolazaka svake godine, po državama pripadnosti, proporcionalno povećava.

Turisti najviše posjećuju Jadran, tako da je na Jadranu koji je najpoželjnija hrvatska destinacija prošle 2015. bilo prijavljeno 1,2 miliona domaćih i 11,9 miliona stranih turista.

Nakon Jadrana i Istre, turisti najradije obilaze Zagreb koji u 2015. bilježi preko milion prijavljenih dolazaka.

Posebno je vidljiv porast broja turista iz Južne Koreje, kako na ulicama Zagreba, tako i u drugim turistički atraktivnim gradovima, poput Dubrovnika i Splita.

Mladi Južnokorejanac Chang Riel Yang boravi u Hrvatskoj već tri mjeseca, i to s planom otvaranja hostela u Zagrebu sa partnerima. Kaže kako je oduševljen gradom, kao i njegovi sunarodnjaci koji su prije dvije godine saznali više o Hrvatskoj preko poznatog južnokorejskog glumca i tv-emisija snimanih u Dubrovniku.

Južnokorejanci su prije često dolazili u druge evropske zemlje, kaže Chang Riel Yang, a sada su otkrili i Hrvatsku, što je razlog njegove poslovne ideje. Nada se kako će gosti u njegovom zagrebačkom hostelu koji je u pripremi, biti ponajviše upravo njegovi sunarodnjaci.

Ottilie i njezin prijatelj Andy su iz rodne Švicarske stigli u Zagreb. Ottilie kaže kako inače u ovo vrijeme odlaze na odmor u Francusku, ali su zbog tamošnjih štrajkova ove godine po prvi put odlučili doći u Hrvatsku. Nisu kažu, pravili nikakav plan za deset dana koliko su namjeravali ostati u Hrvatskoj. Kažu kako im se Zagreb sviđa: baština, arhitektura, atmosfera i ljubazni domaćini. I cijene su im u Hrvatskoj, u odnosu na iste u Švicarskoj, više nego prihvatljive.

Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), kaže kako je Hrvatska prošle godine zabilježila porast oko sedam posto u noćenjima i oko 8,5 posto u dolascima.

“Prvih pet mjeseci ove godine bilježimo primjetan rast što nas posebno veseli jer je svibanj prošle godine bio rekordan u svim segmentima i zabilježio porast od 18 posto, za kojega smo mislili da je nemoguće nadmašiti”, kaže Ivičić.

Uvođenjem sistema registracije gostiju, e-Visitora, ove godine se već bilježi čak nadmašen porast u periodu od prvih pet mjeseci.

“Najbrojnije su obitelji s djecom, preko 40 posto, što Hrvatsku čini idealnom destinacijom za obiteljski odmor. No, zadnjih godina bilježi se porast dolazaka mladih na festivale kojih ima sve više”, kaže Ivičić.

Najveći udio ima tradicionalno njemačko tržište, odakle je prošle godine generirano oko 2,2 milijuna dolazaka i 17 milijuna noćenja. Ove godine, taj interes Nijemaca je čak nadmašen, poručuje Ivičić.

Hrvatska je ove godine po prvi puta u Austriji, po podacima tamošnjeg državnog instituta, postala prva destinacija Austrijancima za odlazak na odmor.

“Posebno su zanimljiva tržišta Skandinavija zbog mogućnosti proširenja predsezone i postsezone. Pozdravljam inicijativu ukidanja viza za Turke jer zbog veličine toga tržišta možemo generirati puno više od 70.000 dolazaka, koliko imamo do sada. Stanje rezervacija je izuzetno dobro, no Hrvatskoj bi dobro došlo od 10 do 20.000 novih hotelskih soba više kategorije, sa najmanje četiri zvjezdice, jer je upravo to najtraženiji smještaj”, poručuje Ivičić.

Istra ima oko 30 posto hrvatskih kapaciteta i to najviše hotela koji su najtraženiji. Zatim slijede Kvarner i Splitsko-dalmatniska županija pa gradovi Dubrovnik, Zadar, Šibenik te Ličko-senjska županija gdje je NP Plitvička jezera. Plitvice su, sa aspekta dnevne posjete, najposjećenija destinacija u zemlji gdje turisti većinom ne ostaju na noćenju, nego dolaze na jednodnevni izlet. Prošle godine Plitvice je posjetilo 1,3 miliona ljudi.

Najposjećeniji hrvatski gradovi su Rovinj i Dubrovnik koji ostvare preko tri miliona noćenja na godinu.

– Najveći pažnju turista u Srbiji privlači Beograd –

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, najveće interesovanje za turističke potencijale Srbije pokazuju turisti iz zemalja bivše Jugoslavije te gosti iz Bugarske, Rumunije, a značajan je broj gostiju iz Rusije, kao i iz Turske gdje se bilježi povećanje njihovog broja preko 30 posto na nivou prva četiri mjeseca 2016. godine, u odnosu na prošlu.

“Turistička ponuda glavnog grada svakako jeste ono što po zvaničnim podacima privlači najveću pažnju inostranih gostiju, Beograd koji beleži preko gotovo 50 posto interesovanja. Ali, pored Beograda i Novog Sada i još nekih gradskih centara, tu su planinski centri, Kopaonik, Zlatibor, kao i neke od naših banja koje su sve interesantnije u poslednje vreme“, ističe Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije (TOS).

Prema njenim rečima, turistička ponuda Srbije biva sve interesantnija i privlačnija inostranim gostima.

Kada je turistički smještaj u pitanju, kako je navela Vlatković, potencijali i kvaliteti su sasvim dovoljni i Srbija može da ponudi za svakog turistu u odnosu na njegovu potrebu i interesovanje tip smještaja i usluge koja je neophodna, od privatnog smještaja po veoma povoljnim cijenama, do onih hotela sa pet zvjezdica koji i najzahtjevnijim gostima mogu da ponude upravo ono što oni žele.

“Prošlu godinu završili smo sa preko dva miliona turista u Srbiji, ove godine je primetna tendencija rasta, što se beleži gotovo čitavu deceniju unazad, pogotovu inostranih gostiju. S obzirom da je za prva četiri meseca zabeležen rast od 15 posto inostranih turista, pretpostavljamo da će i ova godina biti rekordna po broju gostiju“, kazala je Vlatković govoreći o očekivanjima TOS-a o broju turista ove sezone.

Jedan od turista kojeg smo sreli u šetnji sa suprugom i malom kćerkom na Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, Muhamed el Mazroj došao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u okviru ovog odmora posetio je Istanbul, BiH i Srbiju.

Govoreći za AA da je došao na dva dana u Beograd, Mazroj je kazao da nije slučajno u Srbiji, da je za nju čuo i imao želju da je vidi.

“Posetio sam mnogo mesta ovde, Zemun, Novi Beograd, Stari grad, obišao sam većinu spomenika. Volelo bih da idem negde van grada, ali nemam dovoljno vremena. Voleo bih da vidim više. Hoteli su veoma pristojni, cene također, grad i hoteli su čisti, svuda gde sam bio je čisto, ljudi su gostoljubivi i voleo bih ponovo da se vratim u Beograd”, rekao je Mazroj.

Kevina, koji živi poslednjih deset godina u Austriji, zatekli smo sat vremena nakon što je stigao u Beograd. Kroz Srbiju prolazi u okviru ture koja je započela u Turskoj, nastavila se u Bugarskoj, a posle Srbije će otići u Hrvatsku i Njemačku.

“Ovo je moj prvi put u Beogradu i pokušaćemo da obiđemo ceo grad i upravo dolazimo sa Beogradske tvrđave, a uputili smo se u centar grada i na Trg Republike. Veoma sam uzbeđen da upoznam grad. Proučavao sam o Jugoslaviji, Balkanu i interesantno mi je što sam sada ovde u prilici da lično vidim to. Drugačije je nego što smo učili”, rekao je Kevin.

Riko iz Holandije koji živi u Londonu, kroz Beograd prolazi u okviru krstarenja Dunavom, a ostaje u glavnom gradu Srbije samo jedan dan, nakon čega će posjetiti i Novi Sad.

“Obišli smo kej pored reke do Saborne crkve, to je više stari Beograd, ali smo od reke otišli na Kalemegdan, pa u Knez Mihailovu. Videli smo dva lica Beograda, ovaj centralni deo je nešto lepši, ima mnogo više mladih ljudi i akcije. Veoma je lepo. Voleo bih da se vratim na par dana, da provedem neko vreme sa lokalnim prijateljima. Uvek je bolje upoznati grad sa lokalnim stanovništvom, umesto biti samo turista”, ispričao je Riko.

– U Makedoniji najviše turista iz Turske, Brazila, Švedske… –

Biljana Džajković, putnički agent iz jedne turističke agencije u Skoplju u razgovoru za Anadolu Agency (AA), kaže da je Makedonija postala zanimljiva destinacija turistima ne samo u ljetnom periodu, već i u drugim godišnjim periodima.

“Makedonija je postala zanimljiva destinacija stranim turistima, ne u smislu samo ljetnjih aranžmana pa da je samo akcenat stavljen na Ohrid kao što je do sada bilo, već postaje zanimljiv i zimski turizam, a Skoplje je jedna od metropola koju turisti traže, zbog čega mi nudimo aranžmane koji pokrivaju čitavu Makeodniju a najviše posjećenosti stranih turista ima iz Turske, Brazila, Švedske, Kine, Koreje, što nas doista raduje”, dodaje Džajković, kazujući i da se aranžmani kreću od 150 eura pa nadalje, ovisno zahtjevima stranki.

Također, Džajković je uvjerena da će Makedoniju ove godine posjetiti veliki broj turista.

“Bit će turista ove godine. U zadnjim godinama kako se turizam aktivno razvija, postajemo popularnija destinacija”, smatra ona.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj stranih turista u martu mjesecu 2016 godine iznosi 44 593, a broj noćenja iznosi 94 566. Broj turista u martu mjesecu 2016 godine, u odnosu na mart prošle godine je povećan za 23,3 posto, a broj noćenja je povećan za 25,8 posto.

– Turisti zadovoljno gostoprimstvom i uslugom na Kosovu –

Iako je Kosovo malo po površini sa nešto više od 10 hiljada kvadratnih metara, turisti imaju mnogo toga za posjetiti. Kosovo je bogato prirodnim ljepotama, ali i kulturno-historijskim spomenicima od antičkog doba, preko Osmanskog perioda, pa sve do danas.

Turisti su zadivljeni tim bogastvom, ali i kosovskim gostoprimstvom i uslugom, kaže Zeke Ceku, predsjednik Turističke asocijacije Kosova.

Ceku ističe da Kosovo ima više segmenta turista, od kojih je na Kosovu najveći dijaspora. On napominje da se prema Svjetskoj turističkoj organizaciji dijaspora, koja stalno živi u nekoj drugoj zemlji, smatra turistima.

“Jedna individua ili porodica poseti Kosovo jednom, dva put ili više puta godišnje i sve se to smatra turističkim ulaskom. Dakle, na osnovu nekih istraživanja koje smo radili na Kosovu se godišnje ostvari oko 350 hiljada ulazaka dijaspore. Oni prosečno ostaju od osam do 10 dana”, kaže Ceku.

Tvrdi da jedan posetilac iz dijaspore prosječno na Kosovu ostavi oko 500 eura, tako da dijaspora turistički potroši više od 260 hiljada eura godišnje. Međutim, turistička potrošnja dijaspore se nigde ne bilježi, jer je to takozvani “novac u džepovima”. Drugi segment su turisti iz zemalja regiona, među kojima je sve više iz Albanije.

“Oni su fenomenalni turisti, troše mnogo na hranu i piće. Turisti iz Albanije su jako dobri i dobrodošli su i u Makedoniji i Crnoj Gori, a u zadnje vreme i u Srbiji i Hrvatskoj. Potom imamo turiste iz Makedonije i iz Turske, koji imaju familiju, ali ima Turaka koji sve više dolaze grupno. Oni obično posete i Makedoniju, Kosovu, Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju, znači regionalni turisti”, kaže Zeke Ceku.

On dodaje da je sve više regionalnih turista, koji na Kosovu borave samo jedan dan u okviru turističke ture u region. Među turistima su grupe studenata koji dolaze radi edukacije, a sve je više turista iz Velike Britanije, Nordijskih zemalja, SAD-a i Japana, koji dolaze u grupama. Mada nema tačne statistike o broju turista, trend je pozitivniji iz godine u godinu.

Predsjednik Turističke asocijacije Kosova ocjenjuje da je Kosovo najsigurnija turistička zemlja, što svjedoči veliki broj turista sa biciklima ili rančevima na leđima koji se slobodno kreću. Oni su obično dio projekta “Vrhovi Balkana”- zajedničkog projekta Kosova, Crne Gore i Albanije.

Što se tiče smještaja u posljednjih četiri do pet godina. izgrađeno je mnogo hotela i hostela, posebno u glavnom gradu Prištini, ali i u Prizrenu i Peći. Ipak, nedostaju kapaciteti na najljepšim mjestima Kosova: Prokletijama, Šar planini ili Brezovici.

Ceku dodaje da se ne smije zaboraviti da su najveći kapaciteti u dva banjska centra, u Klokotu i Peći.

“Najveći broj kreveta je u dva banjska centra i iskorišćenost kapaciteta je odlična. Posete su tokom cele godine, jako se malo pominje, ali banjski turizam na Kosovu je jako važna”, zaključuje Ceku.