veće pukotine

Zemljotresi uzrokovali štetu na depou Historijskog arhiva Sarajevo

arhiv_zemljo

Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te se s razlogom strahuje za sigurnost uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u depou – navodi se u saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo

Današnji jaki zemljotresi s epicentrima u Albaniji (03:54h) i Bosni i Hercegovini (10:20h) uzrokovali su manju materijalnu štetu i na depo-prostoru JU Historijski arhiv Sarajevo, u Čadordžinoj ulici.

– Osim oštećenja na zgradi depoa nastalih u ranijim periodima čiji su uzrok starost objekta, nakon tri jača zemljotresa uočene su nove, veće pukotine u zidovima zapadnog krila objekta, ali i na drugim mjestima. Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te se s razlogom strahuje za sigurnost uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u depou – navodi se u saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo.

Naglašava se da je stabilnost zapadnog krila zgrade vidno narušena, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije.

– I prije ovih oštećenja, stabilnost objekta je bila kompromitirana njegovom starošću. Sad, opravdano pretpostavljamo da objekt više neće moći izdržati težinu arhivske građe pohranjene u njemu, a u opasnosti su i djelatnici arhiva koji svakodnevno vrše istraživanja arhivske građe da bi svi subjekti koji se obrate našem arhivu, mogli ostvariti svoja prava za što im je arhivska građa i potrebna – ističe se.

U saopćenju za javnost podsjećaju da je ‘u depou u Čadordžinoj ulici, u objektu bivšeg Vakufskog sirotišta izgrađenog 1911. godine, smješteno gotovo 85 posto arhivske građe koju čuva gradski Arhiv’.

– I ovakvi, neuslovni smještajni kapaciteti, dupke su ispunjeni arhivskom građom. Novi prostori nisu obezbijeđeni te se naša ustanova nalazi u nezavidnom položaju. Zbog toga pozivamo nadležne da ulože dodatne napore na rješavanju problema zanemarivanih desetljećima, a s kojima se danas suočava JU Historijski arhiv Sarajevo – napominje se.