Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žena iz Viteza koja je umrla od svinjske gripe bila trudna, dijete preživjelo!?

BiH

bolesnica
Foto: Ilustracija

Tridesetdvogodišnja žena iz Vitiza prva je žrtva svinjske gripe u BiH ove godine, piše Večernji list BiH. Naime kako je potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, uprkos naporu liječnika, u utorak u 21.15 sati preminula je pacijentica inicijala R. E. (1984. godište) kod koje je potvrđen virus AH1N1.

Pacijentica je proteklih dana bila smještena u izolaciji zbog teškog stanja u kojem se nalazila. Prema neslužbenoj informacije koju je objavio portal Vitez.info, pacijentica R. E. je pri hospitalizaciji bila trudna te je dijete preživjelo i nalazi se u inkubatoru.

Prva žrtva ovog virusa bio je 40-godišnji Mostarac koji je preminuo u studenom 2009. godine. Prošle godine su dva pacijenta u Tuzli umrla od virusa AH1N1

Osim preminule pacijentice, u teškom zdravstvenom stanju na UKCS nalazi se još jedan pacijent. Riječ je o muškarcu iz Zenice koji je tjedan dana nakon pojave simptoma u teškom stanju dovezen na UKCS. “Stanje pacijenta S. I. iz Zenice je i dalje iznimno teško, a smješten je na Odjelu internističke intenzivne terapije”, priopćili su iz Službe za odnose s javnošću UKCS. Od 1. januara 2016. godine u Klinici za infektivne bolesti UKCS pregledano je 69 pacijenta s gripoznim sindromom, priopćeno je iz UKCS-a. Od 69 pregledanih pacijenata, 19 ih je bilo hospitalizirano u ovoj klinici.

Od 19 hospitaliziranih pacijenata, kod 11 ih je potrvrđen virus AH1N1. Trenutno je u Klinici hospitalizirano šest pacijenata s potvrđenim virusom AH1N1. Hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom liječnika, te im je pružena odgovarajuća terapija, navode iz UKCS-a.

Virus H1N1 nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka baš kao što je slučaj i s običnim gripom.

Dokazi trenutno upućuju na to da je glavni način prijenosa novog virusa AH1N1 s čovjeka na čovjeka preko respiratornih kapljica koje se izbacuju tijekom govora, kihanja ili kašljanja. Prenosi se i neizravno, preko ruku ili kada se kapljice iz sekreta nosa i grla nađu na predmetima koje svakodnevno koristimo. Zaraznost je najveća odmah nakon pojave simptoma i najčešće traje 5 dana (kod djece do 7 dana), dok inkubacija traje od 3 do 5 dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kihanje i povišena temperatura. Iz ZZJZ objašnjavaju kako je riječ o virusu sezonske gripe čiji su osnovni simptomi jednaki kao i kod druge gripe: povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

 Prema neslužbenoj informacije koju je objavio portal Vitez.info, pacijentica R. E. je pri hospitalizaciji bila trudna te je dijete preživjelo i nalazi se u inkubatoru

“Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma i 5 do 7 dana nakon pojave simptoma.

Kod nekih ljudi, posebice djece i osoba s oslabljenim imunitetom, zaraznost traje i više. Iz Zavoda naglašavaju kako liječnika treba posjetiti ako temperatura traje duže od 4 do 5 dana, ako postoji poremećaj disanja ili se jave vrtoglavica, povraćanje i proljev, te ponovno pojavi povišena temperatura, nakon poboljšanja stanja. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest. Prvi pacijent zaražen virusom AH1N1 u BiH je registriran u augustu 2009. kod žene iz Banje Luke koja je doputovala iz Južne Amerike.

Prva žrtva ovog virusa bio je 40-godišnji Mostarac koji je preminuo u studenom 2009. godine. Prošle godine su dva pacijenta u Tuzli umrla od virusa AH1N1.