BiH

Žene dobrovoljno darivale krv u Zenici: Jedna doza spašava tri života

10/03/2016

Crveni križ Zenica i Radio-televizija Zenica organizovali su danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi povodom Dana žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Ideja za akciju javila se uz serijal Radio-televizije Zenica “Budimo odlučnije”, koji je za cilj imao predstavljanje javnosti žena raznih profila koje umnogome pariraju muškarcima na raznim poljima djelovanja te animiranje što većeg broja Zeničanki da se odazovu ovoj akciji, a uz podršku Crvenog križa grada Zenica.

darivanje krvi zenica3

Hatidža Šarić – Tufekčić

Akcija je organizovana na Službi za transfuziologiju Kantonalne bolnice u Zenici.

Bračni par Vildana i Ferhat Delić odazvali su se današnjoj akciji. Vildana kaže kako je to dužnost svih ljudi, bez obzira na pol.

“Ovo je prilika da dođem iako sam namjeravala svakako da dam krv. Interesantna je činjenica da je mali broj žena davalaca, a znamo koliko krv znači. Žalosno je što se mnogi odazovu akciji darivanja krvi kada neko treba na operaciju ili oboli. Voljela bih kada bi svi bili zdravi, ali krv je najveće bogatstvo. Kao žena se jako lijepo osjećam nakon darivanja krvi i rekla sam i svojim kolegama da ću vjerovatno nakon šest mjeseci, ako me zdravlje posluži doći i dati krvi”, rekla je Delić.

darivanje krvi zenica2

Vildana Delić

Dvadesetjednoodišnja Hatidža Šarić – Tufekčić iz Zenice rekla je kako se osjeća ponosno nakon prvog darivanja krvi.

“Po prvi put dajem krv. Osjećam se ponosno i ispunjeno i znam da ću nekome vjerovatno spasiti život”, rekla je Šarić-Tufekčić.

Mirela Hodžić, tehnički sekretar Crvenog križa Zenica, je rekla kako je ovo jedna od akcija u nizu kako bi se animirale žene da daruju krv.

“Negdje na pola serijala ‘Budimo odlučnije’ javila se ideja da žene vidimo i u još jednom segmentu, one koja daje život rađanjem, ali i dobrovoljnim darivanjem krvi. Počeli smo kampanju u kojoj smo pozvali brojna udruženja, institucije i sve zainteresovane, sve žene, majke, domaćice, sve one između 18 i 65 godina da daruju krv. Odziv je slab, nije onakav kakav smo očekivali, ali nećemo odustati. Crveni križ organizuje akcije dobrovoljnog darivanja krvi svakih mjesec dana, a po potrebi i prije. Ne mora biti 8. mart da bi žene darovale krv, one to mogu uraditi na svakoj akciji”, izjavila je Hodžić.

mirela hodzic

Mirela Hodžić

Slab odziv na akcijama darivanja krvi, smatra Hodžić može se dovesti u vezu sa brojnim modernim mitovima vezanim za darivanje krvi.

“Jedan od razloga za mali odziv je vjerovatno mnogobrojni mitovi koji kruže oko darivanja krvi, poput onoga da kada jednom darujete krv da morate do kraja života darovati krv ili da to uzima čitav dan, a ustvari se radi o procesu od nekih pola sata sa pregledom ljekara”, objasnila je Hodžić.

On je dodala da žene čine tek 10 posto dobrovoljnih davalaca krvi.

“Ovo je jedna od akcija u nizu kojima pokušavamo da to promijenimo, a što se današnjeg dana tiče, 15 osoba je dalo krv od čega je sedam žena”, rekla je Hodžić, dodavši kako jedna darovana doza krvi spašava tri života, te napomenula kako svi zainteresovani za sve informacije mogu da se jave Crvenom križu grada.

darivanje krvi zenica5

Dobrovoljni darovaoci krvi koji su dali krv više od 10 puta dobijaju i određene povlastice, ovisno o instituciji u kojoj te povlastice mogu koristiti i broju koliko su puta dali krv. Bitno je napomenuti da proces davanja krvi traje od 8 do 12 minuta, dok sa kompletnim pregledom ljekara to traje oko pola sata. Za darivanje krvi se kaže kako je to privilegija zdravih ljudi, a iz Crvenog križa grada Zenica pozivaju sve zainteresovane da se odazovu akcijama darivanja krvi jer to može spasiti nečiji život.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.