Žene iz Bugojna šiju narodnu nošnju i pomažu oboljeloj djeci

nosnja-bugojno444

Vrijedne ruke žena u Bosni i Hercegovini vijekovima prave unikatne predmete, tkaju, šiju… Jedan period se tradicija tkanja koja se njegovala na ovim područjima počela gubiti ali u posljednje vrijeme ona ponovo dobija na značaju zahvaljujući vrijednim bh. ženama.

Udruženje žena “Đerđef” iz Bugojna uspjelo je da ponovo vrati tkanje na ove prostore ali i da majkama, sestrama pruži priliku da zarade novac koji im je potreban za egzistenciju.

Također, riječ je o humanitarnoj organizaciji građana-žena sa područja općine Bugojno i Gornje-vrbaske subregije koje djeluju na području Srednjobosanskog kantona.

nosnja-bugojno

Udruženje vrijednih žena radi na isticanju skrivene ljepote i bogatstva tradicije i običaja tog kraja u obliku etno-motiva i rukotvorina, te njeguju običaje i čuvaju kulturno bogatstvo.

Žene spomenutog udruženja podsjećaju na raznolikost baštinjenog prirodnog i kulturnog bogatstva ovih krajeva koji treba da budu dio naše budućnosti.

Šida Kalbić iz Bugojna i predstavnica Udruženja žena Đerđef udruženje je osnovala prije devet godina jer je vidjela da bh. žene koje rade ručne radove imaju dobre ideje.

“Došla sam na ideju da napravim udruženje gdje će naše žene imati priliku da pokažu ljepotu i umijeće. Pošto je poslije rata nestalo folklore, naših radova, kulture ja sam odlučila da ponovo počnemo sa izradom naše tradicionalne nošnje iz Srednjo-bosanskog kantona. Vjerujte da se to isplatilo. Hvala Bogu imam 1.470 aktivnih radnica, članica koje plaćaju samo članarinu da nam pomognu bez da rade sa nama. Imam i one žene koje rade, šiju”, ispričala je Šida za AA.

nosnja-bugojno1

Otvorila je radionicu, a materijal dobija iz Turske.

“Imam dobru saradnju sa Turskom. Sve što mi treba dobijam od njih, nešto mi doniraju, nešto kupim. Sami sebe finansiramo”, istakla je Šida.

Otvorena je radionica u selu Vilešima u zgradi koja je nekada služila kao štala.

“Gdje su nekada krave ležale mi smo to renovirali, sredili i napravili radionicu proizvodnje gdje su zaposlene žene i gdje im je pružena prilika da poboljšaju svoj život. Pored toga što smo kroz ovo udruženje pružili priliku ženama da zarade mi ujedno pomažemo i teško oboljelim osobama”, naglasila je Šida u razgovoru za Anadolu Agency.

Prije pet godina su odlučile da ne budu samo udruženje koje šije, veze i tka nego i da pomognu njihovim članicama koje imaju teško oboljelu djecu.

nosnja-bugojno3

“To se sada razvilo u veliku humanitarnu akciju gdje sam kao predstavnica ovog udruženja ponosna što mogu da pomognem i spasim nekome život. Nečija majka kada dođe na vrata mog udruženja i zatraži pomoć, donese urednu dokumentaciju, te mi napravimo humanitarnu akciju gdje na humanitarnom koncertu izložimo narodnu nošnju na prodaju”, ispričala je Šida.

Novac koji dobiju doniraju za liječenje. Kako kaže, imali su mnogo velikih akcija koje su završile uspješno. Šida je podsjetila da je prošle godine u Turskoj na liječenju bio jedan dječak iz Bugojna koji je rođen slijep.

“Bilo je potrebno izmjestiti dijete u Tursku tačnije Acibadem. Dobili smo predračun od 21.000 eura za dvije operacije. Našim radom, prodajom narodne nošnje, zbog naših prijatelja u Turskoj koji su ga tamo dočekali uspjeli smo da spasimo vid jednom, sada jednogodišnjem dječaku”, rekla je Šida.

Prema njenim riječima, 20 posto od prodaje u ovom udruženju ide za liječenje bolesnih osoba kao i onih koji su socijalno ugroženi.

nosnja-bugojno2

“Do sada smo pomogli 126 djece. Najveća donacija koju smo do sada donirali iznosi 40.000 eura”, pojasnila je Šida.

Žene koje rade u udruženju prolaze i obuku tkanja kao i kurs šivenja i krojenja. Šida ističe da su te žene sada izvrsne majstorice koje rade tradicionalnu nošnju. Obuku je prišlo 112 radnica. To su sada sve žene koja rade nešto kod svojih kuća.

“Jedne heklaju. Sada imamo devet mašina, lično naših koje smo kupile kao i mnogo materijala koji smo dobile iz Turske”, ispričala je Šida.

Ove vrijedne žene prave i bedževe od čije prodaje žele da pomognu ponovnom osnivanju folklora u Srebrenici.