Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrugli stol u Sarajevu

Žene nedovoljno zastupljene u policijskim institucijama u BiH

okrugli stol – zene u policiji

Prema našem istraživanju iz 2017. godine, od ukupnog broja policijskih službenika u BiH, preko 16.000, tek oko osam posto čine žene, rekao je Benjamin Plevljak, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS)

Žene nisu dovoljno zastupljene u policijskim institucijama u Bosni i Hercegovini, poručeno je danas s okruglog stola “Mehanizmi zaštite ljudskih prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Benjamin Plevljak, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS), podsjetio je danas u Sarajevu da se današnji okrugli stol organizuje u okviru projekta “Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH”, koji finansira Evropska unija (EU) posredstvom evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava.

“Projekat je počeo s implementacijom u januaru ove godine i predviđeno vrijeme trajanja je 20 mjeseci. Cilj projekta je osnaživanje ljudskih prava unutar policijskih agencija i prilikom primjene policijskih ovlasti”, pojasnio je Plevljak.

Kako je kazao, projekat ima dva stuba, a prvi se odnosi na osnaživanje položaja žena, odnosno ravnopravnosti spolova unutar policijskih agencija i promociju uloge žena.

“Ovaj stub nam je bio potreban jer žene nisu dovoljno zastupljene u policijskim institucijama, kako od ukupnog broja uposlenih tako i što se tiče pozicija odlučivanja. Prema našem istraživanju iz 2017. godine, od ukupnog broja policijskih službenika u BiH, preko 16.000, tek oko osam posto čine žene”, istakao je Plevljak.

Drugi projektni stub, kako je kazao, odnosi se na mehanizme zaštite ljudskih prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti.

Rekao je da su došli do dva ključna saznanja, a to je da građani nisu toliko upoznati s ovim mehanizmima zaštite ljudskih prava i da građani ne poznaju toliko policijske ovlasti što rezultira velikim brojem žalbi koje se smatraju neutemeljenim.

Kristina Jozić, predsjednica udruženja “Mreža policijskih službenica”, podsjetila je da ovo udruženje okuplja nešto više od 400 policijskih službenica iz svih policijskih agencija u BiH.

“Iako je u posljednje vrijeme sve više žena u policijskim strukturama, možemo reći da taj broj polako raste, ipak je činjenica da su policijske službenice, nažalost, u policijskim agencijama na svim nivoima, zastupljene od pet i 15 posto. A da bismo mogle govoriti o ravnopravnosti spolova minimalni prag, u skladu sa zakonskim rješenjima, je 40 posto”, pojasnila je Jozić.

Istakla je da je više zabrinjavajuća činjenica da žena gotovo nikako nema na mjestima odlučivanja, dakle na rukovodnim pozicijama.

“Ako uzmete u obzir činjenicu da u BiH ima 16 policijskih agencija, nijednom ne rukovodi žena. I to nam mnogo toga govori. U policiji postoji visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja. Uočili smo da se takvi slučajevi ne prijavljuju u dovoljnoj mjeri”, kazala je Jozić.

Naglasila je da je praksa pokazala da je edukacija najbolji način za prevazilaženje predrasuda i rodnih stereotipa.

“Jedan od razloga ove podzastupljenosti policijskih službenica jeste, između ostalog, i činjenica što je naše društvo još uvijek u osnovi patrijarhalno i što su duboko ukorijenjeni rodni stereotipi i predrasude o policijskom zanimanju kao ekskluzivno muškom i ženi kao slabijem spolu”, dodala je Jozić.