Okupljanje 11. u mjesecu

Žene Srebrenice ponovo zatražile ubrzavanje procesa identifikacija

zene srebrenice

Nezadovoljstvo žena Srebrenice procesom otkrivanja masovnih grobnica i identifikacijama ne prestaje

Žene Srebrenice i ovog 11. dana u mjesecu okupile su se na tuzlanskom Trgu slobode i Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Mjesec prije ovogodišnje kolektivne dženaze u Potočarima, ponovo su zatražile ubrzavanje procesa identifikacija ubijenih kao i otkrivanja masovnih grobnica.

Iako razočarane, ne gube nadu i najavljuju da će nastaviti sa okupljanjem svakog 11. u mjesecu, sve dok i posljednji ubijeni u srebreničkom genocidu ne bude pronađen.

Za sada su za ukop i dženazu u Potočarima 11. jula ove godine pripremljeni posmrtni ostaci 25 ubijenih u srebreničkom genocidu s tim da ovaj broj još nije konačan. Među onima koji će ove godine svoj smiraj naći u Potočarima je i Adil Suljić rođen 1952. godine.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Kravice 2005. godine, dok je identifikacija, koju njegova majka nije dočekala, obavljena u novembru 2018. godine.

– Njegov je sat, ključevi, cipela, gornji dio trenerke. Od kompletnog tijela našli smo samo jednu šaku, ali odlučili smo se da potvrdimo identifikaciju, to su njegovi posmrtni ostaci – kazala je njegova sestra Nura Begović.

Za razliku od Nure Begović koja je pristala da ukopa samo pronađenu bratovu šaku, Hajra Ćatić već decenijama čeka bilo kakvu informaciju o ubijenom sinu Nini Ćatiću.

– Moje dijete nikad nije identifikovano, sve mislim ovog će 11-og, ali još nisam došla do njegovih posmrtnih ostataka, 24 godine – rekla je Ćatić.

Nezadovoljstvo žena Srebrenice procesom otkrivanja masovnih grobnica i identifikacijama ne prestaje.

– Pogotovo kako je laboratorija otišla u Haag, čini mi se sve sporije ide. Nisam zadovoljna ni Institutom, Tužilaštvo drži naloge u ladicama – navela je Ćatić.

Prema riječima Hajre Ćatić još se traga za 1.300 žrtava genocida u Srebrenici, što mora biti vječna lekcija generacijama koje dolaze. Ovom skupu su se pridružili i osnovci iz Živinica i Nemile.