Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majlinda Bregu

Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala regije

Majlinda Bregu

Ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala našeg regiona su žene, izjavila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena

Ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala našeg regiona su žene, izjavila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

“Žene se i dalje žestoko bore da ostvare ekonomsku sigurnost. Istina je da, u odnosu na muškarce, žene u većem broju završavaju fakultete, međutim samo 2 od 5 žena na Zapadnom Balkanu imaju ili traže posao. Svake godine ekonomije Zapadnog Balkana zbog rodnih razlika na tržištu rada u prosjeku gube 18 posto BDP-a, a to je više od ukupnog BDP-a Srbije. Stopa zaposlenosti žena u regionu je 43,2 posto”, navodi Bregu.

Ona smatra da je ulaganje u organizacijske sposobnosti djevojaka od ključnog je značaja, ali mora biti propraćeno ulaganjima u ekonomski i društveni boljitak i unapređenje životne sredine.

“To se ne treba smatrati sekundarnim. Pomaganje ženama iz regiona da steknu i unaprijede vještine i prilagode se svijetu rada koji se brzo mijenja, kao i da iskoriste tehnološki napredak, predstavljat će pravi izazov za nas. Potrebne su nam žene koje stiču vještine i iskustva u tehničkim i operativnim ulogama vođenja firmi. Moramo razmišljati o prekvalifikaciji postojećih zaposlenih kako bismo obezbjedili da imamo radnu snagu usmjerenu ka budućnosti. Moramo se usredsrediti na finansijsko obrazovanje, uključujući edukacije o utvrđivanju odgovarajućih finansijskih proizvoda i usluga, pomoći da žene vlasnice firmi mogu koristiti potrebna finansijska sredstva, da pomognemo drugima da promovišu svoje djelatnosti”, navodi u poruci povodom 8. marta Bregu.

Ona dodaje kako je kampanja „WE“ (MI) “naša današnja poruka ženama”. U engleskom jeziku slovom W počinju riječi žene (women), rad (work), bogatstvo (wealth), svijet (world), zabrinjavajuće (worrysome), divno (wonderfull), nešto drugo (whatever); a slovom E Evropa (Europe), ekonomsko osnaživanje (economic empowerment), preduzetništvo (entrepreneurship), zarada (earnings), trud (efforts), pa čak i tuš za oči (eyeliner).

To je ono što je potrebno našem regionu, jer uprkos napretku ostvarenom u promociji rodne ravnopravnosti na tržištu rada, region propušta da iskoristi potencijal koji leži u ljudskim resursima, poručuju iz Vijeća za regionalnu saradnju.

“Zato je Vijeće za regionalnu saradnju pokrenulo inicijativu da se ova situacija poboljša, da se žene u regionu osnaže i da njihove ideje i poslovi postanu konkurentni na tržištu. Vijeće za regionalnu saradnju će, u tu svrhu, raditi na pripremi konkretnog programa za ostvarivanje ove promjene. Pogledajte kampanju „WE“ (MI) na našim društvenim mrežama”, poručuju iz RCC-a.