Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Žene u politici”: Zastupnica Maja Gasal – Vražalica na konferenciji u Beču

gasal – vrazalica – bec

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Maja Gasal – Vražalica sudjeluje na međunarodnoj konferenciji na temu: “Žene u politici: perspektive iz Turske, BiH i Evrope”, koja se danas i sutra održava u Beču.

Tokom obraćanja na panelu o političkoj participaciji žena i prevladavanju njihove nedovoljne zastupljenosti na pozicijama odlučivanja, zastupnica Gasal – Vražalica upoznala je sudionike da je Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH donesen 2003. godine. Kako je pojasnila, Zakon se temelji na Konvenciji o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), i njime se uređuje, promovira i štiti ravnopravnost spolova, te garantiraju jednake mogućnosti i ravnopravan tretman svih osoba u javnoj i privatnoj sferi društva bez obzira na spol.

Gospođa Gasal – Vražalica ukazala je i na činjenicu da zakonske norme u BiH, kojima se regulira ova oblast, moraju biti pooštrene. Prema njenim riječima, moraju se uvesti kvote o zastupljenosti žena i muškaraca u izvršnoj vlasti, jer bi se na taj način spriječilo da vlade ubuduće imaju nejednak broj žena i muškaraca.

Govoreći o udjelu žena na svim razinama vlasti u BiH, zastupnica Gasal – Vražalica
istaknula je da u pojedinim županijama žene nisu zastupljene u izvršnoj vlasti, ali i da je na ostalim razinama vlasti njihova zastupljenost manja u odnosu na zakonske odredbe.

Na kraju svoj obraćanja, Gasal – Vražalica naglasila je da je trenutno u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojima će, ako budu usvojene u PSBiH, biti određeno da Vijeće ministara BiH neće biti potvrđeno ako ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova koja podrazumijeva imenovanje najmanje 40 posto osoba obaju spolova.

Usvajanjem takvih odredaba ova oblast u BiH bi se još bolje uredila, odnosno stupanj
ravnopravnosti spolova u BiH podigao na još veću razinu, poručila je Gasal –Vražalica.

Na dvodnevnoj konferenciji, koju organizira Međunarodni republikanski institut (IRI), razgovarat će se i o perspektivama zemalja kandidatkinja na proces proširenja
Evropske unije, kao i o izazovima suvremene sigurnosti u svezi sa problematikom
rješavanja pitanja izbjeglica i migracija.